Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Brownie

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

To ciasto nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani sprzętów. Udaje się zawsze i każdemu. Zanim nasze podniebienia podbiło amerykańskie brownie, nasze babcie piekły murzynki. Czym różni się takie ciasto czekoladowe od brownie? Brownie powinno mieć wilgotny środek i intensywny czekoladowy smak, nie jest też zbyt wyrośniętym ciastem, ponieważ do jego przygotowania nie używa się proszku do pieczenia.

Jak zrobić brownie?

Przepis na brownie jest prosty, a do jego przygotowania potrzebujesz niewielu składników: gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i mąki. To ciasto, do którego nie musisz mieć nawet miksera – składniki wymieszasz rózgą, a samo pieczenie nie trwa długo, co sprawia, że brownie to idealne ciasto dla niespodziewanych gości. Zwłaszcza, że doskonale smakuje lekko ciepłe, a nic nie poprawia nastroju tak, jak czekoladowe brownie. Do przełamania intensywnie czekoladowego smaku można wykorzystać owoce – brownie z malinami lub pokrojonymi w plasterki truskawkami nie tylko smakuje obłędnie, ale też efektownie wygląda. Do ciasta można wrzucić także posiekane orzechy lub suszoną żurawinę. Wśród naszych przepisów znajdziecie pomysły na klasyczne czekoladowe brownie oraz różne wariacje smakowe.

Aby ciasto pozostało wilgotne i nieco mniej kaloryczne, można do niego dodać startą na tarce z drobnymi oczkami cukinię. Jeśli raz zrobisz brownie, pokochasz je i na stałe zagości w Twoim repertuarze domowych wypieków!