Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ciasto brownie z buraka i czekolady

Brownie z buraka
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto dla każdego miłośnika czekolady.

Składniki

1/2 kg ugotowanych buraków
4 szt. tabliczki gorzkiej czekolady
6 szt. jaj (osobno białka i żółtka)
200 g masła
100 g mąki lub mielonych migdałów
75 g cukru
15 g cukru z wanilią
40 g mielonych orzechów

Opis wykonania

Ciasto z warzywami to pomysłowy i bardzo smaczny pomysł na zwiększenie ilości dziennego spożycia warzyw. Tym bardziej, gdy te warzywa mają tak wiele właściwości zdrowotnych.

Opis wykonania

Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Gdy ostygną obierz i zetrzyj je na tarce. Równocześnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Odstaw, by lekko przestygła. Żółtka utrzyj z cukrem. Utrzymując wolne obroty miksera, dolej przestudzoną czekoladę. Następne dodaj orzechy i mąkę, a buraki jako ostatnie. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do masy czekoladowej. Ciasto przełóż do foremki i piecz ok 35-40 minut w 180° Celsjusza.

TIP

Miska do kąpieli wodnej powinna być szklana. Należy uważać, by nie zanurzać jej w gotującej się wodzie.
Zamiast wyłożyć formę papierem do pieczenia, natłuść ją i obsyp kakao. Ciasto podczas pieczenia nie przywrze i będzie miało dodatkową kakaową otoczkę.
Po oddzieleniu białek wstaw je od razu do lodówki. Schłodzone lepiej i szybciej się ubiją. Przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. Dzięki temu piana będzie sztywniejsza i stabilniejsza.
Odłóż kilka łyżek roztopionej czekolady i po upieczeniu wykorzystaj ją jako polewę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny przepis, uwielbiam w słodkościach przemycać trochę warzywa.