Ciasto brownie z buraka i czekolady
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Brownie z buraka
Brownie z buraka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto z warzywami to pomysłowy i bardzo smaczny pomysł na zwiększenie ilości dziennego spożycia warzyw. Tym bardziej, gdy te warzywa mają tak wiele właściwości zdrowotnych.
Opis wykonania
Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Gdy ostygną obierz i zetrzyj je na tarce. Równocześnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Odstaw, by lekko przestygła. Żółtka utrzyj z cukrem. Utrzymując wolne obroty miksera, dolej przestudzoną czekoladę. Następne dodaj orzechy i mąkę, a buraki jako ostatnie. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do masy czekoladowej. Ciasto przełóż do foremki i piecz ok 35-40 minut w 180° Celsjusza.
TIP
Miska do kąpieli wodnej powinna być szklana. Należy uważać, by nie zanurzać jej w gotującej się wodzie.
Zamiast wyłożyć formę papierem do pieczenia, natłuść ją i obsyp kakao. Ciasto podczas pieczenia nie przywrze i będzie miało dodatkową kakaową otoczkę.
Po oddzieleniu białek wstaw je od razu do lodówki. Schłodzone lepiej i szybciej się ubiją. Przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. Dzięki temu piana będzie sztywniejsza i stabilniejsza.
Odłóż kilka łyżek roztopionej czekolady i po upieczeniu wykorzystaj ją jako polewę.
Komentarze