Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków przełożone serowo-jogurtową chmurką

Składniki

125 g mąka owsiana bezgltenowa
1 łyżeczka soda oczyszczona
12 g ksylitol
1 szczypta sól
375 g starty burak
100 g gorzka czekolada
55 g miód
3 łyżka woda
2 łyżka olej kokosowy
2 szt. jajka
1 szt. laska wanilii
250 g jogurt naturalny
250 g serek mascarpone
50 ml woda
1 szt. laska wanilii
20 g żelatyna
500 g maliny

Opis wykonania

Czekoladowe ciasto z buraków Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z olejem kokosowym, a następnie dodajemy ją do startych buraków. Dodajemy resztę płynnych składników (jajka, miód i wodę) i mieszamy. W osobnej misce mieszamy składniki suche. Do przesianej mąki dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, ksylitol i szczyptę soli. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto wylewamy do foremek i wstawiamy do pieca rozgrzanego to temperatury 185°C na około 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i czekamy do ostygnie. Chmurka Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie wraz z laską wanilii. Jogurt naturalny mieszamy z serkiem. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę. maliny układamy na czekoladowym cieście i zalewamy masą serowo-jogurtową. ważne jest , aby przy zalewaniu deserek był w rancie .
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych