Czekoladowe ciasto z buraków
8 porcje
60 min
Średnie
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków przełożone serowo-jogurtową chmurką
Składniki
125 g mąka owsiana bezgltenowa
1 łyżeczka soda oczyszczona
12 g ksylitol
1 szczypta sól
375 g starty burak
100 g gorzka czekolada
55 g miód
3 łyżka woda
2 łyżka olej kokosowy
2 szt. jajka
1 szt. laska wanilii
250 g jogurt naturalny
250 g serek mascarpone
50 ml woda
1 szt. laska wanilii
20 g żelatyna
500 g maliny
Czekoladowe ciasto z buraków
Czekoladowe ciasto z buraków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czekoladowe ciasto z buraków
Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z olejem kokosowym, a następnie dodajemy ją do startych buraków. Dodajemy resztę płynnych składników (jajka, miód i wodę) i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy składniki suche. Do przesianej mąki dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, ksylitol i szczyptę soli.
Wszystkie składniki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto wylewamy do foremek i wstawiamy do pieca rozgrzanego to temperatury 185°C na około 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i czekamy do ostygnie.
Chmurka
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie wraz z laską wanilii. Jogurt naturalny mieszamy z serkiem. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę.
maliny układamy na czekoladowym cieście i zalewamy masą serowo-jogurtową.
ważne jest , aby przy zalewaniu deserek był w rancie .
Komentarze