Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb żytni

Chleb żytni

Na zakwasie, na drożdżach, czysty lub z dodatkiem nasion bądź żurawiny – chleb żytni występuje w najróżniejszych postaciach. Jest bogaty w błonnik i często posiada niższy indeks glikemiczny od...

Czytaj więcej
Chleb żytni
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Na zakwasie, na drożdżach, czysty lub z dodatkiem nasion bądź żurawiny – chleb żytni występuje w najróżniejszych postaciach. Jest bogaty w błonnik i często posiada niższy indeks glikemiczny od chleba pszennego. Można łatwo przygotować go w domu. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na chleb.

Chleb żytni – przepis

Najłatwiejszy i najszybszy do przygotowania jest chleb na drożdżach. Z ich dodatkiem łatwo upiec domowy chleb żytni. Potrzebna do tego będzie mąka żytnia, świeże drożdże, sól, ciepła woda i słodzidło. Mąkę należy zmieszać z ciepłą wodą, a następnie dodać do niej sól, rozpuszczone drożdże oraz słodzidło i wyrabiać mikserem przez ok. 3 minuty. Wyrobione ciasto zostawiamy w cieple do wyrośnięcia – za wyrośnięte uznaje się ciasto, które podwoi swoją objętość.

Kiedy będzie gotowe, delikatnie mieszamy i przekładamy do nasmarowanej olejem i obsypanej mąką (lub po prostu wyłożonej papierem) blachy. Odstawiamy ją raz jeszcze na 30-60 minut i czekamy, aż ciasto się podniesie. Następnie delikatnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Gotowe!