Chleb żytni
Na zakwasie, na drożdżach, czysty lub z dodatkiem nasion bądź żurawiny – chleb żytni występuje w najróżniejszych postaciach. Jest bogaty w błonnik i często posiada niższy indeks glikemiczny od...
Czytaj więcej
Na zakwasie, na drożdżach, czysty lub z dodatkiem nasion bądź żurawiny – chleb żytni występuje w najróżniejszych postaciach. Jest bogaty w błonnik i często posiada niższy indeks glikemiczny od chleba pszennego. Można łatwo przygotować go w domu. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na chleb.
Chleb żytni – przepis
Najłatwiejszy i najszybszy do przygotowania jest chleb na drożdżach. Z ich dodatkiem łatwo upiec domowy chleb żytni. Potrzebna do tego będzie mąka żytnia, świeże drożdże, sól, ciepła woda i słodzidło. Mąkę należy zmieszać z ciepłą wodą, a następnie dodać do niej sól, rozpuszczone drożdże oraz słodzidło i wyrabiać mikserem przez ok. 3 minuty. Wyrobione ciasto zostawiamy w cieple do wyrośnięcia – za wyrośnięte uznaje się ciasto, które podwoi swoją objętość.
Kiedy będzie gotowe, delikatnie mieszamy i przekładamy do nasmarowanej olejem i obsypanej mąką (lub po prostu wyłożonej papierem) blachy. Odstawiamy ją raz jeszcze na 30-60 minut i czekamy, aż ciasto się podniesie. Następnie delikatnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Gotowe!