Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pszenno - żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem

Pszenno - żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ten chlebek to takie szybkie pieczywo do zrobienia w warunkach domowych.

Składniki

200 g mąka pszenna
70 g mąki żytniej
10 szt. suszonych pomidorów z zalewy
30 g oliwy z zalewy do pomidorów
3/4 szklanka szklanki wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka drobna sól

Opis wykonania

W ciepłej wodzie rozpuściłam drożdże. Wymieszałam z 2 łyżkami mąki i dodałam łyżeczkę cukru. Odstawiłam w ciepłe miejsce bez przeciągów i odczekałam, aż drożdże ruszą (podwoją swoją objętość). Suszone pomidory pokroiłam w dość drobną kostkę. Zaczyn drożdżowy wymieszałam z resztą mąki, dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto. Odstawiłam je w ciepłe miejsce bez przeciągów przykryte bawełnianą ściereczką. Odczekałam około godzinę, aż ciasto podwoiło swoją objętość, po czym wyrobiłam je przez chwilę jeszcze raz i przełożyłam do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wstawiłam do niego wyrośnięty chlebek w foremce i piekłam 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam kolejne 40 minut. Chlebek studziłam wyjęty z foremki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych