Pszenno - żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Pszenno - żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem
Pszenno - żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W ciepłej wodzie rozpuściłam drożdże. Wymieszałam z 2 łyżkami mąki i dodałam łyżeczkę cukru. Odstawiłam w ciepłe miejsce bez przeciągów i odczekałam, aż drożdże ruszą (podwoją swoją objętość). Suszone pomidory pokroiłam w dość drobną kostkę. Zaczyn drożdżowy wymieszałam z resztą mąki, dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto. Odstawiłam je w ciepłe miejsce bez przeciągów przykryte bawełnianą ściereczką. Odczekałam około godzinę, aż ciasto podwoiło swoją objętość, po czym wyrobiłam je przez chwilę jeszcze raz i przełożyłam do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wstawiłam do niego wyrośnięty chlebek w foremce i piekłam 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam kolejne 40 minut. Chlebek studziłam wyjęty z foremki.
Komentarze