sernik cynamonowo miodowy z musem truskawkowym i lodami
4 porcje
Średnie
delikatny serniczek z miodem i cynamonem oraz gałką lodów i musem ze świeżych truskawek
Składniki
250 g mascarpone
500 g ser twarogowy
225 g ciastka maślane
100 g masło
15 g żelatyna
40 g cukier waniliowy
1 opakowanie szt. cynamon
1 opakowanie szt. imbir
1/2 szklanka miód
400 ml śnietanka 36%
200 g biała czekolada
1 doniczka szt. mięta świeża
500 g tróskawki
1 gałka szt. lody waniliowe
sernik cynamonowo miodowy z musem truskawkowym i lodami
sernik cynamonowo miodowy z musem truskawkowym i lodami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPÓD:
masło rozpuścić w rondlu dodać cynamon, imbir i cukjer waniliowy do smaku, pokruszyć ciastka i wymieszać wszystko.
następnie masę wyłożyć do formy tortowej i ubici na dnie.
odłożyć do lodówki.
MASA:
ser twarogowy zmiksować z mascarpone i miodem (krótko). 100 ml śmietanki zagotować dodać czekoladę i rozpuścić, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać do połowy szklanki wrzątkiem i dodać do roztopionej czekolady.
wolnym strumieniem do masy serowej wlać czekoladę i dokładnie mieszając.
pozostałą śmietankę ubić i delikatnie wmieszać do masy wszystko wlać do formy ze spodem dekoracyjnie posyp cynamonem, włożyć do lodówki na około 3-4 godziny.
MUS:
zagotować 70 ml wody z miodem około 2 łyżki dodać drobno pokrojone truskawki i mięte ugotować, następnie przetszeci przez sitko dodać żelatyny około 10 g i ponownie zagotować.
Komentarze