Ciasto marchewkowe z cynamonowym lukrem
9 porcje
90 min
Łatwe
Lekkie, wilgotne ciasto marchewkowe z tropikalną nutą.
Składniki
2 szt. jajko
300 g drobny cukier / puder
150 ml olej roślinny
2 szt. duża, tarta marchewka
70 g suszone mango
70 g suszony ananas
50 g wiórki kokosowe
200 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta sól
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka mielony cynamon
Ciasto marchewkowe z cynamonowym lukrem
Ciasto marchewkowe z cynamonowym lukrem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzewam d 150 C. Jajka wyjmuje z lodówki, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. 1. Jajka ubijam na puszystą masę, stopniowo (po łyżce) dodaję 200 g cukru, kiedy masa podwoi objętość, wlewam cienkim strumieniem (lub po łyżce) olej. 2. Do masy dodaję pokrojone drobno ananas i mango oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam łyżką. 3. Do masy przesiewam mąkę z solą i mieszam. 4. Ciasto wlewam do małej foremki (24-26 cm) i piekę około 1h, do suchego patyczka. 5. Pozostały cukier rozpuszczam w soku z cytryny i dodaję cynamon. Lukrem polewam ciasto, gdy wystygnie.
Komentarze