Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

25 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na świetne i elastyczne ciasto do pierogów. Idealne dla osób unikających glutenu, by mogli cieszyć się smakiem pierogów, które kochają.

Składniki

300 g - mąki kukurydzianej
50 g - skrobi ziemniaczanej
300 ml - wody
2 szt. - jajek
2 łyżki - oliwy
0,25 łyżeczki - soli

Opis wykonania

W garnku zagotuj 300 ml wody z oliwą i solą. Mieszając energicznie, dodaj połowę mąki kukurydzianej – masa powinna zgęstnieć. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodaj jajka, resztę mąki kukurydzianej i całość mąki ziemniaczanej.

Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym do momentu powstania gładkiej i elastycznej masy.

Masę na pierogi podziel na 4 części, wałkuj na ulubioną grubość, podsypuj dodatkową mąką kukurydzianą.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 

Bosh Logo
Bosh

Wykrawaj kółka i faszeruj ulubionym nadzieniem.

Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj do momentu wypłynięcia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Super gładkie, świetnie sie lepi