Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

25 porcji

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na świetne i elastyczne ciasto do pierogów. Idealne dla osób unikających glutenu, by mogli cieszyć się smakiem pierogów, które kochają.

Składniki

300 g - mąki kukurydzianej
50 g - skrobi ziemniaczanej
300 ml - wody
2 szt. - jajek
2 łyżki - oliwy
0,25 łyżeczki - soli

Opis wykonania

Krok 1

W garnku zagotuj 300 ml wody z oliwą i solą. Mieszając energicznie, dodaj połowę mąki kukurydzianej – masa powinna zgęstnieć. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodaj jajka, resztę mąki kukurydzianej i całość mąki ziemniaczanej.

Krok 2

Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym do momentu powstania gładkiej i elastycznej masy.

Masę na pierogi podziel na 4 części, wałkuj na ulubioną grubość, podsypuj dodatkową mąką kukurydzianą.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Wykrawaj kółka i faszeruj ulubionym nadzieniem.

Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj do momentu wypłynięcia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Super gładkie, świetnie sie lepi
Maria Izabela
Polecam odłożyć do woreczka na ok. 30 minut. Pyszne ciasto wychodzi
Kobagata
Ciasto robi się super. U mnie z twarogiem i owocami.