Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Opis wykonania

Przepis na świetne i elastyczne ciasto do pierogów. Idealne dla osób unikających glutenu, by mogli cieszyć się smakiem pierogów, które kochają.

Bezglutenowe ciasto na pierogi - krok 1

W garnku zagotuj 300 ml wody z oliwą i solą. Mieszając energicznie, dodaj połowę mąki kukurydzianej – masa powinna zgęstnieć. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodaj jajka, resztę mąki kukurydzianej i całość mąki ziemniaczanej.

Bezglutenowe ciasto na pierogi - krok 2

Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym do momentu powstania gładkiej i elastycznej masy.

Masę na pierogi podziel na 4 części, wałkuj na ulubioną grubość, podsypuj dodatkową mąką kukurydzianą.

Bezglutenowe ciasto na pierogi - krok 3

Wykrawaj kółka i faszeruj ulubionym nadzieniem.

Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj do momentu wypłynięcia.