Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: domowe ciasto na pierogi

Świąteczne przepisy: domowe ciasto na pierogi
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne i wytrzymałe, tradycyjne ciasto do pierogów.

Składniki

1 kg mąki pszennej (najlepiej typu 500 + trochę mąki do podsypywania stolnicy)
1/2 szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego
1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
1 płaska łyżeczka soli

Opis wykonania

Najlepsze ciasto na pierogi jest elastyczne i miękkie, ale wytrzymałe, nie rozrywające się pod naporem farszu. Takie właśnie proponujemy. Dodatek oleju i jego odpowiedni stosunek do wody pozwala na uzyskanie idealnie miękkiego, lekkiego ciasta, które wytrzyma lepienie i gotowanie pierogów.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę lub dodaj do malaksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
  2. Dodaj sól i olej. Mieszając ciasto, dodawaj stopniowo gorącą wodę.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Przełóż ciasto do naczynia, odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  5. Wyłóż ciasto na stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość około 3 mm.

TIP

  • Jeśli zależy Ci na obniżeniu wartości energetycznej domowych pierogów, możesz pominąć dodatek oleju do ciasta. Natomiast to właśnie dzięki obecności tłuszczu możemy uzyskać sprężyste i elastyczne ciasto. Warto zatem – szczególnie ten raz w roku, w okresie świątecznym – przygotować smaczniejszą wersję tej potrawy.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa smacznych pierogów! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych