Delikatne i wytrzymałe, tradycyjne ciasto do pierogów.
Najlepsze ciasto na pierogi jest elastyczne i miękkie, ale wytrzymałe, nie rozrywające się pod naporem farszu. Takie właśnie proponujemy. Dodatek oleju i jego odpowiedni stosunek do wody pozwala na uzyskanie idealnie miękkiego, lekkiego ciasta, które wytrzyma lepienie i gotowanie pierogów.
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę lub dodaj do malaksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
- Dodaj sól i olej. Mieszając ciasto, dodawaj stopniowo gorącą wodę.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przełóż ciasto do naczynia, odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość około 3 mm.
TIP
- Jeśli zależy Ci na obniżeniu wartości energetycznej domowych pierogów, możesz pominąć dodatek oleju do ciasta. Natomiast to właśnie dzięki obecności tłuszczu możemy uzyskać sprężyste i elastyczne ciasto. Warto zatem – szczególnie ten raz w roku, w okresie świątecznym – przygotować smaczniejszą wersję tej potrawy.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa smacznych pierogów! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.