Jagielnik czekoladowo-waniliowy z winogronami
9 porcje
100 min
Łatwe
Zdrowy jagielnik czekoladowo-waniliowy z winogronami. Desery na zimno to doskonały sposób, by ochłodzić się w upalne dni.
Składniki
250 g kasza jaglana
50 g daktyle suszone
1 szt. banan dojrzały
3 łyżka kakao ciemne
2 szt. jaja
1 łyżeczka laska wanilii/ aromat waniliowy
4 łyżka miód
2 szt. budyń waniliowy
1 szt. czekolada gorzka
1 łyżeczka cynamon
100 g winogrona
Jagielnik czekoladowo-waniliowy z winogronami
Jagielnik czekoladowo-waniliowy z winogronami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie mocz daktyle w małej ilości wody. Do kaszy dodaj daktyle, banana, jaja, budynie, miód, cynamon i wszystko bardzo dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao, do drugiej laskę wanilii/ aromat i obie masy ponownie blenduj. Wylej do formy czekoladową część masy, na nią delikatnie waniliową. Piecz ok.50 min w temp. 180°C. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wylej na ciasto. Wyłóż owoce i gotowe! Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Komentarze