Keks
Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dużą ilością bakalii, pieczone w prostokątnej formie. Podobne ciasto znane było już w starożytnym Rzymie. W niektórych rejonach Polski keks nazywany...
Czytaj więcej
Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dużą ilością bakalii, pieczone w prostokątnej formie. Podobne ciasto znane było już w starożytnym Rzymie. W niektórych rejonach Polski keks nazywany bywa cwibakiem – nazwa pochodzi od niemieckich słów określających podwójny proces pieczenia ciasta, na upieczonej dolnej warstwie układano bakalie, a następnie kolejną warstwę ciasta.
Przepis na keks opiera się na ucieranym cieście z proszkiem do pieczenia, do którego przygotowania używa się masła. By ciasto było mniej kaloryczne i zdrowsze, można utrzeć keks na oleju, a oprócz bakalii dodać świeże lub mrożone owoce.
Najczęściej ciasto z bakaliami przygotowywane jest na święta, popularny jest zarówno keks świąteczny na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Żeby keks pozostał wilgotny, tuż po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie, owiń je folią aluminiową lub spożywczą. Smaczne i aromatyczne domowe ciasto z bakaliami to nie tylko zestaw ze świątecznego menu. Jest łatwe w przygotowaniu, więc możesz je upiec, kiedy tylko przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego. Zwłaszcza, że długo utrzymuje świeżość i jako dodatek do kawy równie dobrze smakuje po kilku dniach od upieczenia. Cukiernicy przyznają nawet, że pełne walory smakowe ciasto prezentuje dopiero po 2-3 dniach od upieczenia.