Wilgotny Keks z warzywami i żółtym serem
6 porcje
45 min
Łatwe
Bardzo smakowity,wilgotny, pożywny, zdrowy, do zjedzenia w pracy, Jego zawartość można
regulować według sezonowości warzyw lub własnego upodobania.
Składniki
1 szt. czerwona papryka
1 szt. mała cukinia
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 szt. łodyga selera naciowego
2 łyżka posiekana natki pietruszki
4 szt. plasterki sera żółtego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szt. jajka
150 ml mleka
130 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczka ziół prowansalskich
2 szczypta papryka ostra do smaku
2 szczypta sól do smaku
2 szczypta pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
3 łyżka oliwa do duszenia
Wilgotny Keks z warzywami i żółtym serem
Wilgotny Keks z warzywami i żółtym serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa oczyścić,paprykę,cukinię, pietruszkę,seler naciowy pokroić na niewielkie kawałki ,cebulę w piórka. Poddusić na
odrobinie oliwy aż zmiękną. Odstawić do wystygnięcia. Ser pokroić na małe kwadraty.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać jajka,mleko,oliwę,zioła prowansalskie,ostrą czerwoną paprykę,sól
i pieprz. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać warzywa,natkę pietruszki,ser i wymieszać.
Do blaszki keksowej (26x12) wyłożonej papierem do wypieków,przełożyć powstałe ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.
Komentarze