Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Keks to ciasto typowo świąteczne. Doskonale komponuje się z rozmaitymi bakaliami czy suszonymi owocami, jak morele czy owoce goji. Ciężko jest sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez keksa, którego kawałek można zjeść po rodzinnym obiedzie.

Składniki

5 jajek
250 g mąki
150 g cukru
Paczka masła
Torebka cukru waniliowego
30 dag mieszanki bakaliowej do keksu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis wykonania

Masło utrzyj z cukrem, dodaj cukier waniliowy i powoli, bez przerywania miksowania, dodawaj po jednym jajku. Mieszaj, aż powstanie gładka masa.

W drugiej misce, przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Powoli przesyp zawartość do ubitych jajek z masłem i cukrem i delikatnie wymieszaj. Następnie, całość zmiksuj do gładkiej masy.

Porada

Czy wiesz że… keksy pieczono już w starożytnym Rzymie, a do ciasta dodawano orzeszki piniowe, owoce granatowca oraz rodzynki? 



Bosh Logo
Bosh

Do ciasta dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj całość.

Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut w 170 stopniach.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Super sprawdzony przysmak na śniadanie Wielkanocne. Polecam