


Keks to ciasto typowo świąteczne. Doskonale komponuje się z rozmaitymi bakaliami czy suszonymi owocami, jak morele czy owoce goji. Ciężko jest sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez keksa, którego kawałek można zjeść po rodzinnym obiedzie.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj cukier waniliowy i powoli, bez przerywania miksowania, dodawaj po jednym jajku. Mieszaj, aż powstanie gładka masa.
W drugiej misce, przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Powoli przesyp zawartość do ubitych jajek z masłem i cukrem i delikatnie wymieszaj. Następnie, całość zmiksuj do gładkiej masy.
Do ciasta dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj całość.
Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut w 170 stopniach.