Krem z brokułów
Zupa-krem to dokonały pomysł na zdrowy i szybki obiad. Ugotowane na bulionie warzywa miksujemy i podajemy z ulubionym dodatkiem. Krem z brokułów ma same zalety, warto go więc na...
Czytaj więcej
Zupa-krem to dokonały pomysł na zdrowy i szybki obiad. Ugotowane na bulionie warzywa miksujemy i podajemy z ulubionym dodatkiem.
Krem z brokułów ma same zalety, warto go więc na stałe włączyć do menu. Jest łatwy w przygotowaniu, zrobisz go błyskawicznie, prezentuje się efektownie w połączeniu z kremem z pomidorów lub białych warzyw, posypany grzankami lub zblanszowanymi płatkami migdałów.
Jak zrobić krem z brokułów
Na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym (jeśli będzie to bulion z samych warzyw, dodaj w trakcie gotowania oliwy z oliwek) ugotuj brokuły – wystarczy zaledwie kilka minut, żeby nie rozgotować warzywa, a jednocześnie, by ogonki były al dente, pod koniec gotowania dodaj 2 ząbki czosnku. Aby zagęścić zupę-krem z brokułów do bulionu warzywnego dodaj marchewkę i ziemniaka – zmiksuj składniki (brokuł, marchewkę i ziemniaka). Jeśli zależy Ci na intensywnym kolorze zupy brokułowej, zmiksuj tylko brokuł, a podczas gotowania dodaj szczyptę sody.
Łagodny w smaku brokuł dobrze komponuje się z czosnkiem i świeżo startym pieprzem.
Z czym podawać krem z brokułów
Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym, delikatny smak zupy podkreśli pokruszony ser typu feta, domowe grzanki z razowego chleba lub starty parmezan. Efektownie prezentuje się zupa posypana zrumienionymi płatkami migdałów.
Błyskawiczna zupa-krem z brokułów
Aby naprawdę błyskawicznie przygotować krem brokułowy, wykorzystaj wcześniej zrobione domowe bulionetki (domowy bulion warzywny lub mięsno-warzywny wystudź, podziel na małe porcje i zamroź np. woreczkach do lodu, bulionetki będą zdrową bazą do zup i sosów).