Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Zupa-krem to dokonały pomysł na zdrowy i szybki obiad. Ugotowane na bulionie warzywa miksujemy i podajemy z ulubionym dodatkiem. Krem z brokułów ma same zalety, warto go więc na...

Czytaj więcej
Krem z brokułów
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zupa-krem to dokonały pomysł na zdrowy i szybki obiad. Ugotowane na bulionie warzywa miksujemy i podajemy z ulubionym dodatkiem.

Krem z brokułów ma same zalety, warto go więc na stałe włączyć do menu. Jest łatwy w przygotowaniu, zrobisz go błyskawicznie, prezentuje się efektownie w połączeniu z kremem z pomidorów lub białych warzyw, posypany grzankami lub zblanszowanymi płatkami migdałów.

Jak zrobić krem z brokułów

Na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym (jeśli będzie to bulion z samych warzyw, dodaj w trakcie gotowania oliwy z oliwek) ugotuj brokuły – wystarczy zaledwie kilka minut, żeby nie rozgotować warzywa, a jednocześnie, by ogonki były al dente, pod koniec gotowania dodaj 2 ząbki czosnku. Aby zagęścić zupę-krem z brokułów do bulionu warzywnego dodaj marchewkę i ziemniaka – zmiksuj składniki (brokuł, marchewkę i ziemniaka). Jeśli zależy Ci na intensywnym kolorze zupy brokułowej, zmiksuj tylko brokuł, a podczas gotowania dodaj szczyptę sody.

Łagodny w smaku brokuł dobrze komponuje się z czosnkiem i świeżo startym pieprzem.

Z czym podawać krem z brokułów

Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym, delikatny smak zupy podkreśli pokruszony ser typu feta, domowe grzanki z razowego chleba lub starty parmezan. Efektownie prezentuje się zupa posypana zrumienionymi płatkami migdałów.

Błyskawiczna zupa-krem z brokułów

Aby naprawdę błyskawicznie przygotować krem brokułowy, wykorzystaj wcześniej zrobione domowe bulionetki (domowy bulion warzywny lub mięsno-warzywny wystudź, podziel na małe porcje i zamroź np. woreczkach do lodu, bulionetki będą zdrową bazą do zup i sosów).