Zupa brokułowa
4 porcje
Średnie
3.33 (Ilość ocen: 3)
Dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim przepisem na zupę krem z brokułów, podaną z makaronem dyniowym
Składniki
500 g brokuł
2 szt. ziemniaki średniej wielkości
2 l bulion drobiowy
1 szczypta chili
1/2 łyżeczka czosnek granulowany
2 łyżka śmietana 30%
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Zupa brokułowa
Zupa brokułowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i umyć. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków i brokułów. Gdy warzywa mamy już miękkie odlewamy szklankę bulionu, a resztę w całości miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy pozostawiony bulion. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na końcu dodajemy 1 łyżkę śmietany - mieszamy.
Mój sposób podania z makaronem dyniowym posypane startym parmezanem. Zupa świetnie smakuje solo lub z grzankami.
Komentarze