Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intensywnie zielona i pożywna zupa z lekką nutą mięty.

Składniki

500 g brokuła
1 litr wody
1 cebula czerwona
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki soczewicy zielonej
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oregano
Kawałek sera Lazur
Kilka listków mięty
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Nietypowe składniki dodane do zup świetnie komponują się z warzywami i podkreślają ich smak, nadając zupie nowego wymiaru.

Opis przygotowania:

  1. Cebulę, pietruszkę oraz selera obierz i drobno pokrój. Podsmaż je na oliwie, aż cebula będzie szklista.
  2. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Dodaj razem z wodą do podsmażonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wody. Następnie dodaj przyprawy, zioła oraz soczewicę. Gotuj jeszcze kilka minut.
  4. Zupę podawaj z pokruszonymi kawałkami sera i świeżymi listkami mięty.

TIP

  • Podając zupę możesz dodatkowo skropić ją octem balsamicznym.
  • Soczewicę możesz zamienić na makaron lub ryż.
  • Zupę możesz podać również z orzechami np włoskimi lub migdałami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam brokuły w tej postaci 👍jako dodatki też proponuję prażone nasiona z dyni plus ser feta😊
Edi
Pyszna, lekka zupa. W takiej formie smakuje nawet moim wybrednym dzieciom. Dobry sposób na przemycanie warzyw do ich diety.
Skaczacaowca
Dużo różnych warzyw dających mnóstwo smaku. U mnie wyszła mniej zblendowana ale nadal super smakowała
Monka
Świetny krem ja podaję z groszkami ptysiowym
Radosław
To zupa idealna na dzień, gdy nie mam ochoty na gotowanie.
Aleksandra J
Zdrowa zupka ☺️
bsylvia
Zdecydowanie kremowa zupa z brokułów - polecam!