Kremowa zupa brokułowa
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Intensywnie zielona i pożywna zupa z lekką nutą mięty.
Składniki
500 g brokuła
1 litr wody
1 cebula czerwona
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki soczewicy zielonej
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oregano
Kawałek sera Lazur
Kilka listków mięty
Sól i pieprz do smaku
Kremowa zupa brokułowa
Kremowa zupa brokułowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nietypowe składniki dodane do zup świetnie komponują się z warzywami i podkreślają ich smak, nadając zupie nowego wymiaru.
Opis przygotowania:
- Cebulę, pietruszkę oraz selera obierz i drobno pokrój. Podsmaż je na oliwie, aż cebula będzie szklista.
- Brokuła umyj i podziel na różyczki. Dodaj razem z wodą do podsmażonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wody. Następnie dodaj przyprawy, zioła oraz soczewicę. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Zupę podawaj z pokruszonymi kawałkami sera i świeżymi listkami mięty.
TIP
- Podając zupę możesz dodatkowo skropić ją octem balsamicznym.
- Soczewicę możesz zamienić na makaron lub ryż.
- Zupę możesz podać również z orzechami np włoskimi lub migdałami.
Komentarze