Intensywnie zielona i pożywna zupa z lekką nutą mięty.
Nietypowe składniki dodane do zup świetnie komponują się z warzywami i podkreślają ich smak, nadając zupie nowego wymiaru.
Opis przygotowania:
- Cebulę, pietruszkę oraz selera obierz i drobno pokrój. Podsmaż je na oliwie, aż cebula będzie szklista.
- Brokuła umyj i podziel na różyczki. Dodaj razem z wodą do podsmażonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wody. Następnie dodaj przyprawy, zioła oraz soczewicę. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Zupę podawaj z pokruszonymi kawałkami sera i świeżymi listkami mięty.
TIP
- Podając zupę możesz dodatkowo skropić ją octem balsamicznym.
- Soczewicę możesz zamienić na makaron lub ryż.
- Zupę możesz podać również z orzechami np włoskimi lub migdałami.