Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z brokuła z serem pleśniowym i jajkiem poche

Krem z brokuła z serem pleśniowym i jajkiem poche
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z brokuła jest bogatym zrodlem wapnia i potasu. Mozemy zrobic wersje dla dziecka, bez sera plesniowego:)

Składniki

1 szt. Brokuł
50 g Ser pleśniowy
0,5 l Bulion
1 szt. Szalotka
2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Czosnek
1 łyżka Ocet 10%
1 l Koperek

Opis wykonania

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, Wstawiamy do garnka i zalewamy bulionem( ja używam bulionu przygotowanego wczesniej). Na patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, kiedy się zarumieni, dodajemy ser pleśniowy i wyłączamy. Po ugotowaniu brokuła dodajemy ser z patelni i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy jajko poche, do 0,5l wody dodajemy 1lyzke 10% octu. Sprawdzamy czy jajko jest swieże, i wlewamy je delikatnie do gotującej wody, gotujemy ok 3min. Posypujemy koperkiem
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ta zupa wygląda niesamowicie apetycznie! Muszę ją wypróbować już dziś