Krem z brokuła z serem pleśniowym i jajkiem poche
2 porcje
20 min
Łatwe
Krem z brokuła jest bogatym zrodlem wapnia i potasu. Mozemy zrobic wersje dla dziecka, bez sera plesniowego:)
Składniki
1 szt. Brokuł
50 g Ser pleśniowy
0,5 l Bulion
1 szt. Szalotka
2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Czosnek
1 łyżka Ocet 10%
1 l Koperek
Krem z brokuła z serem pleśniowym i jajkiem poche
Krem z brokuła z serem pleśniowym i jajkiem poche
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, Wstawiamy do garnka i zalewamy bulionem( ja używam bulionu przygotowanego wczesniej). Na patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, kiedy się zarumieni, dodajemy ser pleśniowy i wyłączamy. Po ugotowaniu brokuła dodajemy ser z patelni i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy jajko poche, do 0,5l wody dodajemy 1lyzke 10% octu. Sprawdzamy czy jajko jest swieże, i wlewamy je delikatnie do gotującej wody, gotujemy ok 3min. Posypujemy koperkiem
Komentarze