Krem z brokułu i batatów o nucie indyjskiej
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Krem z brokułu i batatów o nucie indyjskiej
Krem z brokułu i batatów o nucie indyjskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat i marchew obieramy, kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy, doprawiamy pieprzem do smaku i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania, gładkiej, jednolitej konsystencji. Krem z brokuł i batatów podajemy z różyczką brokułu doprawiamy szczyptą garam masala i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Komentarze