Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem z brokułu i batatów o nucie indyjskiej

Krem z brokułu i batatów o nucie indyjskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny krem warzywny z nutą indyjskiej pikanterii. Rozgrzewająca, sycąca, w smaku zaskakująca.

Składniki

450 g świeży brokuł
250 g batat
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. biała cebula
1 szt. marchew
0,7 l bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
2 łyżka oleju rzepakowego
przyprawa garam masala do smaku

Opis wykonania

Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat i marchew obieramy, kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy, doprawiamy pieprzem do smaku i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania, gładkiej, jednolitej konsystencji. Krem z brokuł i batatów podajemy z różyczką brokułu doprawiamy szczyptą garam masala i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych