Łazanki

Łazanki

 

Łazanki to pochodzące z Włoch danie na bazie makaronu. Do Polski dotarły w XVI wieku, dzięki żonie króla Zygmunta I Starego – Bonie Sforzy. Łazanki były także głównym daniem stołówek w czasach PRL i są dla wielu osób smakiem dzieciństwa.

Dodatki do łazanek

Obecnie łazanki podawane są z różnymi dodatkami. Popularnymi przepisami są łazanki z kapustą – najczęściej spotykane, np. łazanki z białej kapusty, ale także łazanki z boczkiem czy łazanki z pieczarkami. W przepisach można także znaleźć przygotowanie łazanek ze wszystkimi tymi składnikami łącznie, w odpowiednich proporcjach.

Polacy jednak najchętniej sięgają jednak po łazanki ze świeżą lub kiszoną kapustą.

Jak zrobić łazanki?

Łazanki są potrawą składającą się z makaronu, który przygotowuje się poprzez pokrojenie w sposób poprzeczny rulonu zwiniętego ciasta. Ciasto na makaron należy wcześniej wysuszyć, aby nie sklejało się w czasie krojenia. Po uzyskaniu jednakowej grubości pasków, należy zmniejszyć je do formy kwadratów. Ugotowany makaron, po połączeniu z resztą składników, należy zapiec w piekarniku.

Łazanki dawniej przygotowywało się poprzez przekładanie ze sobą warstw makaronu z farszem, tak jak robi się to w przypadku lasagne. Obecnie ugotowany makaron miesza się z dodatkami (kapustą, boczkiem, grzybami czy mięsem) i zapieka całość w piekarniku.