Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W wersji postnej, domowe łazanki świetnie smakują z kapustą i grzybami lub grzybową zupą. W niektórych regionach kraju to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Wypróbuj je także w wersji z kapustą i wędzonym boczkiem, smażoną kiełbaską lub mielonym mięsem. Z tym prostym przepisem na domowe łazanki każda z wigilijnych (i nie tylko) potraw z pewnością będzie smakowała wyśmienicie.

Składniki

25g mąki pszennej
1 jajko
Łyżka masła (olej lub oliwa z oliwek)
Sól
Woda

Opis wykonania

Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Wbij całe jajko i dodaj kilka łyżek gorącej wody. Całość ugniataj ręką do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta zrób kulę, przykryj talerzykiem i pozostaw na 30 minut.

Porada

Po ugotowaniu i odsączeniu polej łazanki niewielką ilością roztopionego masła, oleju lub oliwy i delikatnie wymieszaj palcami. Niewielka ilość tłuszczu pomoże zapobiec sklejaniu się klusek.



Bosh Logo
Bosh

Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta (resztę za każdym razem pozostawiając pod przykryciem, aby nie wyschło) i cienko rozwałkuj. Posyp na wierzchu mąką. Każdy płat pokrój na paski o szerokości około 1-2 centymetrów, a następnie w kwadraty lub romby.

Przed gotowaniem rozsyp luźno kluski i poczekaj kilka minut, aby przeschły. W międzyczasie zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzuć łazanki i gotuj około 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pilnuj, aby się nie rozgotowały.

Ugotowane łazanki opłucz w zimnej wodzie i odcedź.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Moje ulubione danie!
Ewusia1222
Idealne danie na jesień
Testerka84
Uwielbiam połączenie kapusty z makaronem i nawet dzieci zajadają