Łazanki
8 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Łazanki
Łazanki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Wbij całe jajko i dodaj kilka łyżek gorącej wody. Całość ugniataj ręką do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta zrób kulę, przykryj talerzykiem i pozostaw na 30 minut.
Porada
Po ugotowaniu i odsączeniu polej łazanki niewielką ilością roztopionego masła, oleju lub oliwy i delikatnie wymieszaj palcami. Niewielka ilość tłuszczu pomoże zapobiec sklejaniu się klusek.
Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta (resztę za każdym razem pozostawiając pod przykryciem, aby nie wyschło) i cienko rozwałkuj. Posyp na wierzchu mąką. Każdy płat pokrój na paski o szerokości około 1-2 centymetrów, a następnie w kwadraty lub romby.
Przed gotowaniem rozsyp luźno kluski i poczekaj kilka minut, aby przeschły. W międzyczasie zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzuć łazanki i gotuj około 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pilnuj, aby się nie rozgotowały.
Ugotowane łazanki opłucz w zimnej wodzie i odcedź.
Komentarze