Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Łazanki

Opis wykonania

W wersji postnej, domowe łazanki świetnie smakują z kapustą i grzybami lub grzybową zupą. W niektórych regionach kraju to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Wypróbuj je także w wersji z kapustą i wędzonym boczkiem, smażoną kiełbaską lub mielonym mięsem. Z tym prostym przepisem na domowe łazanki każda z wigilijnych (i nie tylko) potraw z pewnością będzie smakowała wyśmienicie.

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

  2. Wbij całe jajko i dodaj kilka łyżek gorącej wody. Całość ugniataj ręką do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta zrób kulę, przykryj talerzykiem i pozostaw na 30 minut.

  3. Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta (resztę za każdym razem pozostawiając pod przykryciem, aby nie wyschło) i cienko rozwałkuj. Posyp na wierzchu mąką. Każdy płat pokrój na paski o szerokości około 1-2 centymetrów, a następnie w kwadraty lub romby.

  4. Przed gotowaniem rozsyp luźno kluski i poczekaj kilka minut, aby przeschły. W międzyczasie zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzuć łazanki i gotuj około 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pilnuj, aby się nie rozgotowały.

  5. Ugotowane łazanki opłucz w zimnej wodzie i odcedź.