Makaron penne z kapustą
9 porcje
60 min
Łatwe
Smaczne i pożywne danie.Polecam.
Składniki
80 dag. makaronu typu penne
80 dag. kapusty kiszonej
1/2 główki średniej kapusty białej (ok.1kg)
80 dag. kiełbasy zwyczajnej
50 dag, boczku wędzonego gotowanego
3 średnie cebule
1 średnia marchewka
1 czerwona papryka
zielona pietruszka
4 ząbki czosnku
3-4 ziela angielskiego i liścia laurowego
sól,pieprz,magii do smaku
Makaron penne z kapustą
Makaron penne z kapustą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy wg.opisu na opakowaniu,odcedzamy,hartujemy zimną wodą.
Białą kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,kilka kulek ziela angielskiego i listki liścia laurowego,zalewamy wodą,lekko solimy.Kapustę kiszoną płuczemy pod pierzącą zimną wodą odsączamy,kroimy.Wrzucamy do drugiego garnka dodajemy dodajemy potartą na tarce o grubych oczkach marchewkę,zalewamy wodą,lekko solimy.Gotujemy kapusty do miękkości ( nie rozgotowujemy ich ).W między czasie kiełbasę,boczek,cebulę kroimy w kostkę.Podsmażamy na patelni dodajemy poszatkowany czosnek .Gdy kapusty będą miękkie odcedzamy z nadmiaru wody.Wszystko mieszamy w jednym garnku,doprawiamy do smaku,mieszamy.Porcjujemy na talerze,posypujemy posiekaną pietruszką .SMACZNEGO
Komentarze