Łazanki z kiszoną kapustą i borowikami
2 porcje
45 min
Łatwe
Prosty i smaczny obiad, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepisy na makarony znajdziemy zarówno w wersji na słodko, jak i słono, jednak łazanki są zupełnie wyjątkowym daniem z tej kategorii.
Składniki
150-200 g makaronu łazanki
250 g kapusty kiszonej
50 g borowików
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego,
3-4 gałązki natki pietruszki
1/2 łyżeczki kminku całego
Sól i pieprz do smaku
Łazanki z kiszoną kapustą i borowikami
Łazanki z kiszoną kapustą i borowikami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obiad oparty na kilku bazowych i powszechnie dostępnych produktach to pomysł na smaczny i wartościowy posiłek.
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru wody. Przepłukaj ją pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij.
- Borowiki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Kapelusze i trzonki pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie robić się szklista, dodaj borowiki. Podsmażaj przez około 5 minut, a następnie dodaj kapustę oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy kapusta oraz grzyby będą miękkie zdejmij pokrywę i odparuj nadmiar wody.
- Dodaj makaron do kapusty i podgrzewaj aż będzie ciepły.
- Łazanki podawaj na ciepło posypane natką pietruszki.
TIP
- Borowiki w przepisie mogą być świeże lub mrożone. W przypadku suszonych należy wcześniej je namoczyć i ugotować. Część wywaru możesz dodać do podsmażanej kapusty - zyska jeszcze więcej smaku.
- Łazanki doskonale smakują z domowej roboty makaronem.
- Do przepisu możesz dodać podsmażoną kiełbasę.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze