Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Łazanki z kiszoną kapustą i borowikami

Łazanki z kiszoną kapustą i borowikami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty i smaczny obiad, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepisy na makarony znajdziemy zarówno w wersji na słodko, jak i słono, jednak łazanki są zupełnie wyjątkowym daniem z tej kategorii.

Składniki

150-200 g makaronu łazanki
250 g kapusty kiszonej
50 g borowików
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego,
3-4 gałązki natki pietruszki
1/2 łyżeczki kminku całego
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Obiad oparty na kilku bazowych i powszechnie dostępnych produktach to pomysł na smaczny i wartościowy posiłek.

Opis przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody. Przepłukaj ją pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij.
  3. Borowiki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Kapelusze i trzonki pokrój w plasterki.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  5. Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie robić się szklista, dodaj borowiki. Podsmażaj przez około 5 minut, a następnie dodaj kapustę oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Gdy kapusta oraz grzyby będą miękkie zdejmij pokrywę i odparuj nadmiar wody.
  7. Dodaj makaron do kapusty i podgrzewaj aż będzie ciepły.
  8. Łazanki podawaj na ciepło posypane natką pietruszki.

TIP

  • Borowiki w przepisie mogą być świeże lub mrożone. W przypadku suszonych należy wcześniej je namoczyć i ugotować. Część wywaru możesz dodać do podsmażanej kapusty - zyska jeszcze więcej smaku.
  • Łazanki doskonale smakują z domowej roboty makaronem.
  • Do przepisu możesz dodać podsmażoną kiełbasę.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
U mnie od zawsze były łazanki z kiełbasą, więc i tym razem dodałam podsmażaną kiełbasę- polecam!