łazanki z kapustą i grzybami
4 porcje
60 min
Łatwe
są pewne zasady które w Naszej Rodzinie obowiązują od bardzo dawna: jak rosół i łazanki to TYLKO z domowym makaronem :)
Składniki
120 g mąka pszenna typ 480
120 g mąka krupczatka
2 szt. jajka
1 łyżka oliwa z oliwek
1/2 szklanka gorąca woda
1 kg kapusta biała
20 g suszone grzyby
2 szt. cebula
1/2 szklanka olej rzepakowy
3 łyżeczka sól
2 łyżeczka pieprz ziołowy
1/2 łyżeczka pieprz cytrynowy
łazanki z kapustą i grzybami
łazanki z kapustą i grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
MAKARON: Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka, trochę oliwy, sól i odrobinę gorącej wody. Wyrabiamy giętkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Dzielimy na kilka części, aby nam było wygodnie wałkować. Każdy kawałek ciasta, posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 2 cm, układamy jeden na drugim i kroimy na kawałki o szerokości ok. 2cm –powinna powstać nam w miarę równa kosteczka. Pokrojony makaron gotujemy w osolonej wodzie 5-7 minut od momentu wypłynięcia.
ŁAZANKI: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości, następnie studzimy. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Gdy Nasza kapusta będzie zimna, odciskamy z niej wodę. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka, podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. Grzyby wyjmujemy i odciskamy z wody, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do cebuli. Gdy nasza cebula będzie miała złoty kolor, dorzucamy do niej kapustę i wszystko razem smażymy przez ok. 10 minut. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem.
Komentarze