Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pachnący majerankiem, prosto z piekarnika, pyszny przepis na makaron.

Składniki

400g. makaronu typu Farfalle
700g. kiszonej kapusty
400g. boczku wędzonego
400g. mięsa mielonego
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
300g. pieczarek
2 łyżki koncentratu grzybowego
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki majeranku
3-4 liścia laurowego i ziela angielskiego
sól,pieprz do smaku

Opis wykonania

Makaron gotujemy na pół twardo,odcedzamy,hartujemy zimną wodą.Kapustę płuczemy,kroimy,wrzucamy do dużego garnka,zalewamy wodą,gotujemy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego.W między czasie boczek,cebulę,pieczarki kroimy w kostkę.Na szerokiej patelni rozgrzewamy smalec dodajemy boczek,cebulę,pieczarki podsmażamy,dodajemy mięso mielone,czosnek przeciśnięty przez praskę,koncentrat grzybowy,mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem,zalewamy bulionem,gotujemy na średnim ogniu aż bulion wyparuje często mieszając.Kapustę odcedzamy.Do kapusty wrzucamy makaron,mięso mielone,dokładnie mieszamy,sprawdzamy smak.Całość przekładamy na blachę,posypujemy majerankiem,wkładamy do piekarni nagrzanego do 180`C na ok.25minut.Powinno się lekko zrumienić.Wyjmujemy makaron,dzielimy na talerze.SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Jedno z moich ulubionych dań zimowych