Makaron z owocami morza
Owoce morza to niezwykle wdzięczne produkty – wystarcza niewielka ilość odpowiednich przypraw, by smakowały wyśmienicie. Zanim zdradzimy przepis na makaron z owocami morza warto powiedzieć, co dokładnie zaliczmy do...
Czytaj więcej
Owoce morza to niezwykle wdzięczne produkty – wystarcza niewielka ilość odpowiednich przypraw, by smakowały wyśmienicie. Zanim zdradzimy przepis na makaron z owocami morza warto powiedzieć, co dokładnie zaliczmy do tej grupy produktów. Są to m.in.:
-
krewetki,
-
małże (w tym ostrygi, przegrzebki)
-
kalmary,
-
ośmiorniczki,
-
ślimaki.
Jak doprawić owoce morza?
Owoce morza, a w szczególności krewetki, kalmary i przegrzebki, potrzebują jedynie podsmażenia z czosnkiem na maśle, by uzyskać doskonały smak. Dla miłośników ostrości idealnym dodatkiem będzie chili, a także zioła.
Makaron z owocami morza – przepis
To szybkie i proste danie przygotujesz w 20 minut. Wystarczy ugotować makaron (spaghetti lub tagliatelle), a na osobnej patelni obsmażyć na maśle krewetki z czosnkiem, dodać pomidorki koktajlowe, odrobinę białego wina i na końcu ugotowany makaron. Całość chwilę podsmażyć na małym ogniu i gotowe! Podobnie przyrządzić pastę z kalmarami czy przegrzebkami – możesz także je wymieszać. Makaron z owocami morza to dobry pomysł na romantyczną kolację we dwoje.