Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Owoce morza to niezwykle wdzięczne produkty – wystarcza niewielka ilość odpowiednich przypraw, by smakowały wyśmienicie. Zanim zdradzimy przepis na makaron z owocami morza warto powiedzieć, co dokładnie zaliczmy do...

Czytaj więcej
Makaron z owocami morza
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Owoce morza to niezwykle wdzięczne produkty – wystarcza niewielka ilość odpowiednich przypraw, by smakowały wyśmienicie. Zanim zdradzimy przepis na makaron z owocami morza warto powiedzieć, co dokładnie zaliczmy do tej grupy produktów. Są to m.in.:

  • krewetki,

  • małże (w tym ostrygi, przegrzebki)

  • kalmary,

  • ośmiorniczki,

  • ślimaki.

Jak doprawić owoce morza?

Owoce morza, a w szczególności krewetki, kalmary i przegrzebki, potrzebują jedynie podsmażenia z czosnkiem na maśle, by uzyskać doskonały smak. Dla miłośników ostrości idealnym dodatkiem będzie chili, a także zioła.

Makaron z owocami morza – przepis

To szybkie i proste danie przygotujesz w 20 minut. Wystarczy ugotować makaron (spaghetti lub tagliatelle), a na osobnej patelni obsmażyć na maśle krewetki z czosnkiem, dodać pomidorki koktajlowe, odrobinę białego wina i na końcu ugotowany makaron. Całość chwilę podsmażyć na małym ogniu i gotowe! Podobnie przyrządzić pastę z kalmarami czy przegrzebkami – możesz także je wymieszać. Makaron z owocami morza to dobry pomysł na romantyczną kolację we dwoje.