Makaronowe placuszki z krewetkami i awokado
4 porcje
Średnie
Makaronowe placuszki z krewetkami i wstążkami z awokado to uczta zarówno dla smaku jak i oczu :)
Składniki
100 g ugotowany makaron
1 szt. jajko
3 łyżka mąka pszenna
1 szt. cebula
czosnek
450 g krewetki
1 szt. awokado
2 łyżka jogurt naturalny
1,5 łyżka majonez
koperek, sól,pieprz
Makaronowe placuszki z krewetkami i awokado
Makaronowe placuszki z krewetkami i awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Makaron gotujemy aldente po czym odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami: jajko, mąka pszenna, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, a finalnie doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na rozgrzanej patelni formujemy małe, niezbyt grube placuszki i smażymy do uzyskania złocstego koloru
3. Na drugiej patelni smażymy oczyszczone krewetki na maśle z dodatkiem czosnku i koperku
4. Przy pomocy obieraczki do warzyw tworzymy wstążki z uprzednio schłodonego w lodówce awokado (ok 25minut)
5. Usmażony placek odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu po czym polewamy go odrobiną sosu czonskowego, na którym układamy wstążki z awokado, a następnie układamy krewetki.
6. Całość opcjonalnie podajemy z limonką
Całe danie najwygodniej podać z krewetkami pozbawionymi ogonków :)
Komentarze