Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie danie, pełne odświeżającego smaku, który nadaje mu cytryna i rukola.

Składniki

12 szt. surowe obrane krewetki tygrysie
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. suszona papryczka chilli
100 ml białe wytrawne wino
6 szt. suszone pomidory
1 szt. skórka i sok z cytryny
2 garść rukola
250 g ulubiony makaron
2 łyżka oliwa

Opis wykonania

Czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez wyciskarkę. Suszone pomidory zblendować na pastę. Ugotować makaron zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chwilę czosnek i chilli. Gdy zaczną lekko skwierczeć dodać krewetki i podgrzewać przez minutę. Wlać wino i puree z suszonych pomidorów i dusić kilka minut. Makaron odsączyć na sitku i wrzucić na patelnię, wcisnąć sok z cytryny i dodać połowę rukoli. Spróbować czy nie trzeba posolić/popieprzyć. Rozdzielić na talerze, posypać startą skórką z cytryny i udekorować resztą rukoli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Użyłam do tego przepisu makaronu tagiatelle i to był strzał w 10! Polecam makaron dodać na samym końcu, lekko przestudzony, żeby z rukoli nie zorbiła się papka :)
Aleksandra Pępek
Palce lizać!