Makaron z krewetkami i rukolą
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Szybkie danie, pełne odświeżającego smaku, który nadaje mu cytryna i rukola.
Składniki
12 szt. surowe obrane krewetki tygrysie
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. suszona papryczka chilli
100 ml białe wytrawne wino
6 szt. suszone pomidory
1 szt. skórka i sok z cytryny
2 garść rukola
250 g ulubiony makaron
2 łyżka oliwa
Makaron z krewetkami i rukolą
Makaron z krewetkami i rukolą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez wyciskarkę. Suszone pomidory zblendować na pastę. Ugotować makaron zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chwilę czosnek i chilli. Gdy zaczną lekko skwierczeć dodać krewetki i podgrzewać przez minutę. Wlać wino i puree z suszonych pomidorów i dusić kilka minut. Makaron odsączyć na sitku i wrzucić na patelnię, wcisnąć sok z cytryny i dodać połowę rukoli. Spróbować czy nie trzeba posolić/popieprzyć. Rozdzielić na talerze, posypać startą skórką z cytryny i udekorować resztą rukoli.
Komentarze