Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniałe połączenie makaronu z owocami morza i nutą szafranu.

Składniki

2 g makaron tagliatelle
200 ml wino
200 g filet barwena
200 g mule
200 g krewetki
200 g kalmary baby
6 szt. przegrzebki
1 szt. czosnek
1 szt. natka
200 ml śmietanka
4 łyżka oliwa
1 łyżka masło
1 szczypta szafran
1 szczypta sól

Opis wykonania

Szafran dać do kieliszka z winem i zostawić na ok. 20 min. Na dużą patelnię wlać oliwę razem z masłem i usmażyć czosnek posiekany w plasterki. Kiedy czosnek się zrumieni lekko dodać mule w łupinkach . Potrząsnąć patelnią i wlać wino z szafranem , po 2 min dodać filety z barweny , przegrzebki nacięte w krzyż oraz krążki kalmara, dodać sporo siekanej natki i śmietanę. Dusić krótko . Na końcu dodać ugotowany makaron . całe danie polać oliwą i skropić sokiem z cytryny

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Owoce morza są bardzo zdrowe, polecam każdemu 👍