Tagliatelle z owocami morza
2 porcje
30 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Wspaniałe połączenie makaronu z owocami morza i nutą szafranu.
Składniki
2 g makaron tagliatelle
200 ml wino
200 g filet barwena
200 g mule
200 g krewetki
200 g kalmary baby
6 szt. przegrzebki
1 szt. czosnek
1 szt. natka
200 ml śmietanka
4 łyżka oliwa
1 łyżka masło
1 szczypta szafran
1 szczypta sól
Tagliatelle z owocami morza
Tagliatelle z owocami morza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szafran dać do kieliszka z winem i zostawić na ok. 20 min. Na dużą patelnię wlać oliwę razem z masłem i usmażyć czosnek posiekany w plasterki. Kiedy czosnek się zrumieni lekko dodać mule w łupinkach . Potrząsnąć patelnią i wlać wino z szafranem , po 2 min dodać filety z barweny , przegrzebki nacięte w krzyż oraz krążki kalmara, dodać sporo siekanej natki i śmietanę. Dusić krótko . Na końcu dodać ugotowany makaron . całe danie polać oliwą i skropić sokiem z cytryny
Komentarze