Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oboje z mężem uwielbiamy owoce morza. Przepis ten jest naszym ulubionym!

Składniki

500 g makaron
500 g owoce morza (mieszanka)
250 g pomidory krojone
250 g tuńczyk w oleju
100 g czarne oliwki
0,5 szklanka czerwone wino
2 łyżka masło
1 szczypta czosnek
1 szt. czerwna cebula
1 szt. kostka bulionowa

Opis wykonania

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa, aż będą miękkie. Owoce morza wykładamy na sitko, płukamy pod letnią wodą i dodajemy do warzyw.

Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i dodajemy do sosu. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do składników na patelni. Teraz zalewamy wszystko pomidorami i winem. Doprawiamy kostką bulionową, solą i pieprzem. Dusimy sos na małym ogniu przez 10 min.

Makaron gotujemy al dente. Nakładamy solidne porcje i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Cudowne danie 👍
lukas.kar
Idealny przepis na romantyczną kolację.