Makaron z owocami morza

4 porcje
30 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Oboje z mężem uwielbiamy owoce morza. Przepis ten jest naszym ulubionym!
Składniki
500 g makaron
500 g owoce morza (mieszanka)
250 g pomidory krojone
250 g tuńczyk w oleju
100 g czarne oliwki
0,5 szklanka czerwone wino
2 łyżka masło
1 szczypta czosnek
1 szt. czerwna cebula
1 szt. kostka bulionowa
Makaron z owocami morza
Makaron z owocami morza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa, aż będą miękkie. Owoce morza wykładamy na sitko, płukamy pod letnią wodą i dodajemy do warzyw.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i dodajemy do sosu. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do składników na patelni. Teraz zalewamy wszystko pomidorami i winem. Doprawiamy kostką bulionową, solą i pieprzem. Dusimy sos na małym ogniu przez 10 min.
Makaron gotujemy al dente. Nakładamy solidne porcje i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego!
Komentarze