Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa przygotowywana ze startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka i cebuli. Aby placki zachowały swoją chrupkość należy serwować je tuż po usmażeniu. Sprawdź, jak zrobić...

Czytaj więcej
Placki ziemniaczane
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Placki ziemniaczane to potrawa przygotowywana ze startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka i cebuli. Aby placki zachowały swoją chrupkość należy serwować je tuż po usmażeniu. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane krok po kroku.

Regionalne placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane smaży się na tłuszczu, choć regionalne odmiany placków na Podhalu, Żywiecczyźnie i w Beskidach piecze się na kuchennej blasze. Z kolei na Podlasiu do masy na placki dodaje się odrobinę majeranku. Do tradycyjnych placków warto dodać startą cukinię – ma delikatny smak i dużo łatwiej ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Aby smażone w tłuszczu placki były nieco mniej tłuste po zdjęciu z patelni warto przełożyć je na chwilę do odsączenia na papierowe ręczniki kuchenne.

Placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie

Tradycyjne placki ziemniaczane podaje się na słodko lub wytrawnie. Na słodko podawane z cukrem lub słodką śmietaną. Placki wytrawne podaje się z kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosami. Jaki sos do placków ziemniaczanych pasuje najbardziej? Najczęściej placki podaje się z sosem pieczarkowym lub mięsnym z dodatkiem sosu pomidorowego. Doskonale smakują z gulaszem tworząc popularne danie – placki po węgiersku.

Placki ziemniaczane za granicą

Ta prosta i lubiana potrawa popularna jest nie tylko w Polsce. W Niemczech placki ziemniaczane nazywane są Reibekuchen, w Szwajcarii znane pod nazwą Rosti, w kuchni żydowskiej to Latkes, a Anglosasi jadają potato pancakes. W dawnej Polsce placki ziemniaczane zastępowały chleb – łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące były popularne w kuchni chłopskiej.