Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
8 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i cebulę zetrzyj w robocie kuchennym, używając tarczy do tarcia. Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, zioła, sól, ewentualnie pieprz.
Placki smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmuj placki z płyty kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.
Placki przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Ułóż placki na talerzu, nałóż łyżkę jogurtu i plaster łososia, całość posyp lekko ziołami.
Podawaj z kawałkiem cytryny.
Komentarze