Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem

Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
Ilośc porcji

8 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Jednym ze smaków złotej jesieni w Polsce są placki ziemniaczane. Dodanie do ciasta aromatycznych ziół wzmocni smak całości :)

Składniki

1 kg - ziemniaków
1 szt. - cebuli
1 szt. - jajka
4 łyżki - mąki
1 łyżka - tymianku lub natki pietruszki
0,25 łyżeczki - soli
- pieprz czarny
- olej do smażenia
1 szklanka - jogurtu greckiego
20 dkg - wędzonego łososia

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki i cebulę zetrzyj w robocie kuchennym, używając tarczy do tarcia. Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, zioła, sól, ewentualnie pieprz.

Krok 2

Placki smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmuj placki z płyty kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.

Placki przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Ułóż placki na talerzu, nałóż łyżkę jogurtu i plaster łososia, całość posyp lekko ziołami.

Podawaj z kawałkiem cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Elegancka przystawka, zamiast śmietany sprawdza się serek śmietankowy lub twarożek, polecam.
Pafwvcio
Nieoczywisty dodatek do placków ziemniaczanych, chętnie skosztuję.
Babeczka
pychotka uwielbiam ziemniaczki pod każdą postacią a rybka tu to taka wisienka na torcie
Edi
No po prostu niebo w gębie...
Pafwvcio
A to moje wykonanie :D !