Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
![Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem](https://akademiasmaku.pl/storage/7948/conversions/placki-ziemniaczane-z-ziolami-kwasna-smietana-i-lososiem-5136-single.webp)
8 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
Placki ziemniaczane z ziołami, kwaśną śmietaną i łososiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10364/conversions/TRHCKnzPbVWUgy-thumb.webp)
Ziemniaki i cebulę zetrzyj w robocie kuchennym, używając tarczy do tarcia. Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, zioła, sól, ewentualnie pieprz.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10365/conversions/nKgYVWsmpHpcEx-thumb.webp)
Placki smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmuj placki z płyty kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.
Placki przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10366/conversions/iD97E9W8k0ZVYx-thumb.webp)
Ułóż placki na talerzu, nałóż łyżkę jogurtu i plaster łososia, całość posyp lekko ziołami.
Podawaj z kawałkiem cytryny.
Komentarze