Placki ziemniaczane z cukinią
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obierz ziemniaki i zetrzyj wraz z cukinią (ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wcześniej usuń z cukinii gniazda nasienne. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do reszty (możesz również zetrzeć na tarce razem z pozostałymi warzywami).
Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody. Konsystencja ciasta ziemniaczano-cukiniowego powinna być zwarta, ale nie za sucha. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą czosnku.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i delikatnie je rozsmaruj, aby placki były cienkie. Smaż na średnim ogniu po każdej ze stron na złoty kolor.
Gorące placki ułóż na papierowym ręczniku, aby wsiąknął nadmiar oleju. Podawaj ciepłe, z odrobiną śmietany (lub sosem jogurtowo-czosnkowym) i posypane drobno posiekanym koperkiem.
Komentarze