Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placki ziemniaczane z cukinią są bardziej delikatne niż tradycyjne, smażone z samych ziemniaków. Zielona cukinia starta razem ze skórą, nie tylko ożywia kolor placków, ale również łagodzi ich smak. Chrupiące, złociste placki z ziemniakami i cukinią możesz również przygotować w wersji bardziej pikantnej, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i niewielką ilość ostrej, mielonej papryki. Podane ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem, to ciekawa propozycja na danie obiadowe, a także smaczny i pożywny lunch do pracy. Zobacz łatwy przepis na placki ziemniaczane z cukinią i wypróbuj zmodyfikowaną wersję placków ziemniaczanych.

Składniki

Pół kilograma ziemniaków (około 4-5 średniej wielkości sztuk)
1 średnia cukinia lub dwie mniejsze
1 jajo
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek mąki z ciecierzycy
Pieprz, sól, czosnek granulowany do smaku
Olej do smażenia
Śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny
Koperek do posypania

Opis wykonania

Obierz ziemniaki i zetrzyj wraz z cukinią (ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wcześniej usuń z cukinii gniazda nasienne. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do reszty (możesz również zetrzeć na tarce razem z pozostałymi warzywami).

Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody. Konsystencja ciasta ziemniaczano-cukiniowego powinna być zwarta, ale nie za sucha. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą czosnku.

Porada

Przed położeniem wszystkich porcji ciasta na patelni sprawdź czy jest odpowiednio nagrzana. Olej musi być gorący, ale nie powinien pryskać. Włóż na rozgrzany tłuszcz niewielką ilość ciasta i sprawdź czy skwierczy. Jeśli tak, nałóż właściwą ilość i usmaż placki.



Bosh Logo
Bosh

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i delikatnie je rozsmaruj, aby placki były cienkie. Smaż na średnim ogniu po każdej ze stron na złoty kolor.

Gorące placki ułóż na papierowym ręczniku, aby wsiąknął nadmiar oleju. Podawaj ciepłe, z odrobiną śmietany (lub sosem jogurtowo-czosnkowym) i posypane drobno posiekanym koperkiem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Placki jak za dawnych lat :)
Radosław
Super przepis
Pafwvcio
Bombastyczne danie! zapycha brzusio :D !