


Placki ziemniaczane z cukinią są bardziej delikatne niż tradycyjne, smażone z samych ziemniaków. Zielona cukinia starta razem ze skórą, nie tylko ożywia kolor placków, ale również łagodzi ich smak. Chrupiące, złociste placki z ziemniakami i cukinią możesz również przygotować w wersji bardziej pikantnej, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i niewielką ilość ostrej, mielonej papryki. Podane ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem, to ciekawa propozycja na danie obiadowe, a także smaczny i pożywny lunch do pracy. Zobacz łatwy przepis na placki ziemniaczane z cukinią i wypróbuj zmodyfikowaną wersję placków ziemniaczanych.
Obierz ziemniaki i zetrzyj wraz z cukinią (ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wcześniej usuń z cukinii gniazda nasienne. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do reszty (możesz również zetrzeć na tarce razem z pozostałymi warzywami).
Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody. Konsystencja ciasta ziemniaczano-cukiniowego powinna być zwarta, ale nie za sucha. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą czosnku.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i delikatnie je rozsmaruj, aby placki były cienkie. Smaż na średnim ogniu po każdej ze stron na złoty kolor.
Gorące placki ułóż na papierowym ręczniku, aby wsiąknął nadmiar oleju. Podawaj ciepłe, z odrobiną śmietany (lub sosem jogurtowo-czosnkowym) i posypane drobno posiekanym koperkiem.