Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki ziemniaczane z cukinią

Opis wykonania

Placki ziemniaczane z cukinią są bardziej delikatne niż tradycyjne, smażone z samych ziemniaków. Zielona cukinia starta razem ze skórą, nie tylko ożywia kolor placków, ale również łagodzi ich smak. Chrupiące, złociste placki z ziemniakami i cukinią możesz również przygotować w wersji bardziej pikantnej, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i niewielką ilość ostrej, mielonej papryki. Podane ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem, to ciekawa propozycja na danie obiadowe, a także smaczny i pożywny lunch do pracy. Zobacz łatwy przepis na placki ziemniaczane z cukinią i wypróbuj zmodyfikowaną wersję placków ziemniaczanych.

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj wraz z cukinią (ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wcześniej usuń z cukinii gniazda nasienne. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do reszty (możesz również zetrzeć na tarce razem z pozostałymi warzywami).

  2. Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody. Konsystencja ciasta ziemniaczano-cukiniowego powinna być zwarta, ale nie za sucha. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą czosnku.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i delikatnie je rozsmaruj, aby placki były cienkie. Smaż na średnim ogniu po każdej ze stron na złoty kolor.

  4. Gorące placki ułóż na papierowym ręczniku, aby wsiąknął nadmiar oleju. Podawaj ciepłe, z odrobiną śmietany (lub sosem jogurtowo-czosnkowym) i posypane drobno posiekanym koperkiem.

Bosch do kuchni