Rogaliki z nadzieniem
Rogaliki to rodzaj francuskichlub drożdżowych wypiekóww kształcie półksiężyców, zazwyczaj ze słodkim, czekoladowym lub owocowym nadzieniem. Świetnie sprawdzają się na śniadanie na słodko, a także deser. Francuskie rogaliki z nadzieniem...
Czytaj więcej
Rogaliki to rodzaj francuskich lub drożdżowych wypieków w kształcie półksiężyców, zazwyczaj ze słodkim, czekoladowym lub owocowym nadzieniem. Świetnie sprawdzają się na śniadanie na słodko, a także deser.
Francuskie rogaliki z nadzieniem – przepis
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego zaczynamy od rozwinięcia arkusza ciasta. Następnie zaczynamy zabawę w wycinanie trójkątów, które już wkrótce staną się pysznym śniadaniem na słodko. Na szerszą część/dół trójkąta wykładamy nadzienie – może być to łyżeczka masy czekoladowej, marmolady czy konfitury owocowej. Zaczynając od najszerszej części (spodu) trójkąta zawijamy / rolujemy go do góry, aż do wierzchołka. Na koniec mocno ściskamy brzegi, by zawartość nie wypłynęła podczas pieczenia. Wsadzamy do piekarnika na około 25 min w 180°C.
W ten sam sposób przygotujesz także drożdżowe rogaliki – różnicą jest tylko przygotowanie rodzaju ciasta i czas na jego wyrośnięcie. Czas pieczenia rogalików drożdżowych to 20 min w 180°C.
Nadzienie do rogalików
Jako nadzienie do rogalików sprawdzi się krem czekoladowy, marmolada lub gęsta konfitura. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasteczek warto sprawdzić gęstość nadzienia – im gęstsze, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że wypłynie podczas pieczenia. Z tego względu warto unikać lejących i rzadkich dżemów. Doskonale za to sprawdzą się powidła. Do środka można również włożyć kawałki pokrojonych owoców, np. jabłek lub gruszek. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!