Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rogaliki z ciasta drożdżowego z rodzynkami.

Składniki

500 g mąki
30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
100 g masła lub margaryny
jaja
1/8 l letniego mleka
100 g rodzynek
żółtko i 2 łyżki mleka do powleczenia

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Rodzynki zagnieść w cieście i pozostawić ciasto na 20-30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na trzy równej wielkości kawałki. Z każdego kawałka uformować wałek i z trzech wałków upleść luźny warkocz. Warkocz ten położyć na nasmarowane] patelni uniwersalnej i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Warkocz powinien błyskawicznie wyrosnąć powiększając się w przybliżeniu o połowę. Rozmieszać żółtko z mlekiem. Mieszaniną równomiernie posmarować warkocz i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 30-40 minut. Wariant: warkocz można upiec całkowicie bez rodzynek lub dodać do ciasta kawałki czekolady. Wskazówka: posmarowanie warkocza mieszaniną żółtka i mleka zapewnia piękne zrumienienie powierzchni.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych