Rogaliki z rodzynkami
4 porcje
Średnie
Rogaliki z ciasta drożdżowego z rodzynkami.
Składniki
500 g mąki
30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
100 g masła lub margaryny
jaja
1/8 l letniego mleka
100 g rodzynek
żółtko i 2 łyżki mleka do powleczenia
Rogaliki z rodzynkami
Rogaliki z rodzynkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Rodzynki zagnieść w cieście i pozostawić ciasto na 20-30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na trzy równej wielkości kawałki. Z każdego kawałka uformować wałek i z trzech wałków upleść luźny warkocz. Warkocz ten położyć na nasmarowane] patelni uniwersalnej i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Warkocz powinien błyskawicznie wyrosnąć powiększając się w przybliżeniu o połowę. Rozmieszać żółtko z mlekiem. Mieszaniną równomiernie posmarować warkocz i piec w podany sposób.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 30-40 minut.
Wariant: warkocz można upiec całkowicie bez rodzynek lub dodać do ciasta kawałki czekolady.
Wskazówka: posmarowanie warkocza mieszaniną żółtka i mleka zapewnia piękne zrumienienie powierzchni.
Komentarze