Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rogaliki, które rozpływają się w ustach i długo zachowują swoją kruchość. Wypełnione po brzegi aromatyczną konfiturą różaną.

Składniki

350 g mąki pszennej
200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
50 g cukru pudru + do posypania rogalików
150 g konfitury z dzikiej róży
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Szczypta soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
822.3 kcal
Tłuszcz
46.3 g
Węglowodany
89.8 g
Błonnik
11.9 g
Białko
2 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, żółtka, sól, śmietanę i zimne masło) szybko zagnieć. Możesz użyć też robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki do schłodzenia (przez ok. 30–40 minut).

2

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.

Podzieli jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy z nich nałóż czubatą łyżeczkę konfitury różanej i zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, na złoty kolor.

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Najlepsze jeszcze ciepłe ;)
Marta
Ta konfitura różana jest obłędna!
Babeczka
No nie mam zdolności manualnych , ale w smaku są wyśmienite :)
kzuzanna34
Super proste i pyszne rogaliki do kawki albo herbatki idealne :) U mnie z inną konfiturą.
Agunia2104
Pyszne rogaliki, kruche, smaczne, rozpływają się w ustach.
fiziowaaa
Jak rogaliki to tylko różane
Lalaxo
Do kawki jak znalazł
Aleksandra J
Przepyszne 🤤