Kruche rogaliki różane
![Kruche rogaliki różane](https://akademiasmaku.pl/storage/7421/conversions/kruche-rogaliki-rozane-4589-single.webp)
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Kruche rogaliki różane
Kruche rogaliki różane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8959/conversions/RXOXpeNNLGzmpu-thumb.webp)
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, żółtka, sól, śmietanę i zimne masło) szybko zagnieć. Możesz użyć też robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki do schłodzenia (przez ok. 30–40 minut).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8960/conversions/4K7tLOkfM3Ixox-thumb.webp)
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.
Podzieli jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy z nich nałóż czubatą łyżeczkę konfitury różanej i zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8961/conversions/wGIeAzICYuGcjO-thumb.webp)
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, na złoty kolor.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarze