


Rogaliki, które rozpływają się w ustach i długo zachowują swoją kruchość. Wypełnione po brzegi aromatyczną konfiturą różaną.
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, żółtka, sól, śmietanę i zimne masło) szybko zagnieć. Możesz użyć też robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki do schłodzenia (przez ok. 30–40 minut).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.
Podzieli jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy z nich nałóż czubatą łyżeczkę konfitury różanej i zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, na złoty kolor.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.