Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kruche rogaliki różane

Opis wykonania

Rogaliki, które rozpływają się w ustach i długo zachowują swoją kruchość. Wypełnione po brzegi aromatyczną konfiturą różaną.

Kruche rogaliki różane - krok 1

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, żółtka, sól, śmietanę i zimne masło) szybko zagnieć. Można również użyć miksera. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki do schłodzenia (przez ok. 30 -40 minut).

Kruche rogaliki różane - krok 2

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.

Podzieli jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy z nich nałóż czubatą łyżeczkę konfitury różanej i zwijaj od podstawy do wierzchołka formując rogaliki. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.

Kruche rogaliki różane - krok 3

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor.

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.