Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kruche rogaliki różane

Kruche rogaliki różane
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rogaliki, które rozpływają się w ustach i długo zachowują swoją kruchość. Wypełnione po brzegi aromatyczną konfiturą różaną.

Składniki

350 g mąki pszennej
200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
50 g cukru pudru + do posypania rogalików
150 g konfitury z dzikiej róży
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Szczypta soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
822.3 kcal
Tłuszcz
46.3 g
Węglowodany
89.8 g
Błonnik
11.9 g
Białko
2 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, żółtka, sól, śmietanę i zimne masło) szybko zagnieć. Możesz użyć też robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki do schłodzenia (przez ok. 30–40 minut).

2

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.

Podzieli jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy z nich nałóż czubatą łyżeczkę konfitury różanej i zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, na złoty kolor.

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Najlepsze jeszcze ciepłe ;)
Marta
Ta konfitura różana jest obłędna!
Babeczka
No nie mam zdolności manualnych , ale w smaku są wyśmienite :)