Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poranne rogaliki z dodatkiem banana. Idealne smakują z dżemem, serem, wędliną, a nawet samym masłem!

Składniki

25 g świeże drożdże
1 szklanka letnie mleko
2 łyżka cukier
590 g mąka
1 szt. jajko
1 szt. banan
0,5 łyżeczka sól
70 g roztopione masło
1 szt. roztrzepane jajko
50 g sezam
1 łyżka sok z cytryn

Opis wykonania

Najpierw robimy rozczyn. Do garnuszka z letnim mlekiem (nie gorącym) dorzucamy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Obranego banana wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do misy miksera wrzucamy kolejno: mąkę, jajko, sól, banana oraz drożdżowy rozczyn. Zaczynamy wyrabiać (hakiem). Powoli dolewamy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ok 10 minut mikserem lub ok 20 minut ręcznie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 cześci. Każdą rozwałkować na owalny placuszek i zwinać wzdłuż krótszego boku. Rogale ułożyć na blaszce w dużych odstępach. Każdego rogalika posmarować jajkiem i posypać sezamem. Poczekać ok. 15 minut aby rogaliki podrosły. Wyrośnięte rogale piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez ok 20 minut. Smacznego! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych