


Polecam przepyszne, zdrowe i bardzo szybkie w wykonaniu rogaliki. Dzieci za nimi przepadają.
Ciepłe mleko połączyć z cukrem i dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Przesiać i połączyć ze sobą obie mąki, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży, żółtka, cukier i olej. Całość wyrobić i odstawić na 30 min, do wyrośnięcia. Przygotować krem z cieciorki: Można wykorzystać 1 gotową puszkę ciecierzycy lub 100 g. suchej najpierw namoczyć a następnie ugotować. Daktyle namoczyć ( zalać wrzątkiem i odstawić na min. 10 minut). Ciecierzycę zblendować z daktylami. ( można delikatnie podlać wodą) Dodać kakao, mleko i olej lub masło orzechowe. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmarować cieciorkowym kremem. Zawijać w rulonik. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec max. 20 min. w temp. 180 stopni.