Obłędne pełnoziarniste rogaliki z kremem kakaowym z ciecierzycy
8 porcje
100 min
Łatwe
Polecam przepyszne, zdrowe i bardzo szybkie w wykonaniu rogaliki.
Dzieci za nimi przepadają.
Składniki
1,5 szklanka Mąka pełnoziarnista
1,5 szklanka Mąka pszenna
1 szklanka Mleko
50 dkg Drożdże
3 łyżka Cukier trzcinowy
2 szt. Jajko
2 łyżka Olej
100 g Ciecierzyca
20 szt. Daktyle
3 łyżka Kakao
3 łyżka Mleko
Obłędne pełnoziarniste rogaliki z kremem kakaowym z ciecierzycy
Obłędne pełnoziarniste rogaliki z kremem kakaowym z ciecierzycy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciepłe mleko połączyć z cukrem i dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia.
Przesiać i połączyć ze sobą obie mąki, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży, żółtka, cukier i olej.
Całość wyrobić i odstawić na 30 min, do wyrośnięcia.
Przygotować krem z cieciorki:
Można wykorzystać 1 gotową puszkę ciecierzycy lub 100 g. suchej najpierw namoczyć a następnie ugotować.
Daktyle namoczyć ( zalać wrzątkiem i odstawić na min. 10 minut).
Ciecierzycę zblendować z daktylami. ( można delikatnie podlać wodą)
Dodać kakao, mleko i olej lub masło orzechowe.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części.
Każdą rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt posmarować cieciorkowym kremem.
Zawijać w rulonik.
Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec max. 20 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze