Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy

Jego nazwa wzięła się od charakterystycznego zapachu przypominającego woń jaśminu. Jego krajem pochodzenia jest Tajlandia. Ma specyficzny, delikatny i słodki smak. Mowa oczywiście o ryżu jaśminowym. Ryż jaśminowy –...

Czytaj więcej
Ryż jaśminowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jego nazwa wzięła się od charakterystycznego zapachu przypominającego woń jaśminu. Jego krajem pochodzenia jest Tajlandia. Ma specyficzny, delikatny i słodki smak. Mowa oczywiście o ryżu jaśminowym.

Ryż jaśminowy – właściwości

Ryż jaśminowy jest bogatym źródłem węglowodanów i błonnika, dlatego powinien znajdować się w jadłospisie każdego sportowca lub osoby odchudzającej się. Zjedzenie jego porcji nie wywołuje kłopotów trawiennych – jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka. Ryż jaśminowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę E oraz potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor, które pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę nerek oraz na zachowanie równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej.

Przygotowywanie ryżu jaśminowego

Aby ryż był smaczny, należy go odpowiednio ugotować. Ile gotować ryż jaśminowy, aby wyszedł idealny? Zaleca się, aby było to około 20 minut. Trzeba pamiętać, że przed gotowaniem nie można go płukać, moczyć ani solić – inaczej straci swoje cenne składniki odżywcze. Ugotowany ryż jaśminowy ma wiele zastosowań: często jest wykorzystywany nie tylko jako dodatek dań z mięsa czy warzyw, ale także jako składnik przepisu na przeróżne zdrowe desery, np. do sałatki z mango.