Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjna indyjska potrawa z czerwonej soczewicy, którą przygotować można na dziesiątki równie smacznych sposobów. Tu proponuję wersję wegańską. Dania wegetariańskie i wegańskie to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki

2 szklanka czerwona soczewica
2 szt. cebula
czosnek
pomidory w puszce
mleczko kokosowe
2 łyżeczka kumin
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka ziarna kolendry (mielone)
4 szklanka woda
1/2 łyżeczka cynamon
2 łyżeczka imbir
olej do smażenia
ryż jaśminowy
sól
Liście kolendry lub koperek

Opis wykonania

Dal: Na dnie rozgrzać olej, zeszklić nań cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Dodać pomidory z puszki. Dodać soczewicę i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i gotować do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody (ok. 20 minut). Doprawić do smaku solą i dodać mleczko kokosowe. Zamieszać, gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane posiekanymi liśćmi kolendry lub koperkiem. Ryż jaśminowy: Ryż odmierzyć i kilkakrotnie przepłukać - czynność powtarzać, aż woda po płukaniu będzie przezroczysta. Wypłukany ryż wsypać do garnka i zalać wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu (jeśli chcemy uzyskać kleisty ryż - 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Całość szybko zagotować, potem zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż ryż "wypije" całą wodę. Doprawić wedle uznania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych