Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjna indyjska potrawa z czerwonej soczewicy, którą przygotować można na dziesiątki równie smacznych sposobów. Tu proponuję wersję wegańską. Dania wegetariańskie i wegańskie to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki

2 szklanka czerwona soczewica
2 szt. cebula
czosnek
pomidory w puszce
mleczko kokosowe
2 łyżeczka kumin
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka ziarna kolendry (mielone)
4 szklanka woda
1/2 łyżeczka cynamon
2 łyżeczka imbir
olej do smażenia
ryż jaśminowy
sól
Liście kolendry lub koperek

Opis wykonania

Dal: Na dnie rozgrzać olej, zeszklić nań cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Dodać pomidory z puszki. Dodać soczewicę i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i gotować do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody (ok. 20 minut). Doprawić do smaku solą i dodać mleczko kokosowe. Zamieszać, gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane posiekanymi liśćmi kolendry lub koperkiem. Ryż jaśminowy: Ryż odmierzyć i kilkakrotnie przepłukać - czynność powtarzać, aż woda po płukaniu będzie przezroczysta. Wypłukany ryż wsypać do garnka i zalać wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu (jeśli chcemy uzyskać kleisty ryż - 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Całość szybko zagotować, potem zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż ryż "wypije" całą wodę. Doprawić wedle uznania.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych