smażony ryż
1 porcje
30 min
Łatwe
smażony ryż smakuje zarówno na ciepło jak i zimno, można więc zabrać go do pracy jako lunch box
Składniki
100 g ryż jaśminowy
1 szt. jajko
2 szt. szalotka
3 szt. plastry ananasa
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sos ostrygowy
smażony ryż
smażony ryż
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni.
Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki)
Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż. Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Przed podaniem mieszamy z podsmażonymi nerkowcami.
Komentarze