Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem jaśminowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna,lekka,zupa cytrynowa.Polecam.

Składniki

8 skrzydełek z kurczaka
1 marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera naciowego
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka potartej skórki z cytryny
100ml. śmietanki 18%
sól,pieprz ziołowy,kozieradka do smaku
150g. ryżu jaśminowego
posiekana natka pietruszki
50g. masła
1 łyżeczka mąki pszennej
2 kosteczki cukru

Opis wykonania

Skrzydełka myjemy,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie.Przecedzamy.Mięso studzimy,obieramy z kości.Marchewkę i pietruszkę obieramy,płuczemy,trzemy na tarce o grubych oczkach.Seler naciowy kroimy w drobną kosteczkę.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy warzywa,lekko podsmażamy,wsypujemy mąkę pszenną,mieszamy ,przekładamy do wywaru,energicznie mieszając.Gotujemy kilka minut na małym ogniu.Do zupy dodajemy skórkę i sok z cytryny,wrzucamy cukier,doprawiamy do smaku,Śmietanę hartujemy niewielką ilością zupy i mieszając wlewamy do garnka.Ryż gotujemy w osobnym garnku według opisu na opakowaniu.odcedzamy,porcjujemy do miseczek,zalewamy zupą ,posypujemy natką pietruszki.SMACZNEGO. . . .

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych