Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry z batatem, cukinią i bakłażanem

Opis wykonania

Wegańskie curry, króte podbije Wasze kubki smakowe. Espresowo, pysznie i zdrowo.

baner reklamowy maszynki do mielenia 1. Cebulę, czosnek i bataty obieramy. Bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory myjemy. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pozostałe warzywa kroimy w grubszą kostkę. Bakłażana delikatnie solimy i odkładamy na kilka minut aby się „spocił”. Następnie osuszamy go na ręczniku papierowym. Kurkumę, imbir oraz chili siekamy drobniutko. 2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy imbir, chili, kurkumę, cynamon oraz kmin. Podsmażamy 20-30 sekund. Następnie dodajemy cebulkę, szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy bataty, smażymy 4-5 minut co chwilę mieszając. Następnie dodajemy bakłażana, paprykę i cukinię. Smażymy pod przykryciem kilka minut do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec wrzucamy pomidory. Dusimy jeszcze kilka minut. 3. Dodajemy mleczko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą oraz skrapiamy sokiem z limonki. 4. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni.    5. Curry podajemy z ryżem, posypujemy świeżą kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi.