Sałatka warzywna
Sałatka warzywna to klasyka polskiej kuchni. Jest powszechnie lubiana i często przyrządzana. Sałatka warzywna na naszych stołach pojawia się zarówno na święta, na imprezach i uroczystościach rodzinnych, jak i...
Czytaj więcej
Sałatka warzywna to klasyka polskiej kuchni. Jest powszechnie lubiana i często przyrządzana. Sałatka warzywna na naszych stołach pojawia się zarówno na święta, na imprezach i uroczystościach rodzinnych, jak i na co dzień. Przygotowanie sałatki jest czasochłonne, ze względu na czas gotowania warzyw. Jednak smak gotowej sałatki z całą pewnością wynagradza czas poświęcony na jej przygotowanie.
Sałatkę warzywną najczęściej podaje się z majonezem. Nie każdy lubi ten smak lub chciałby przygotować lżejszą wersję sałatki. Ilość majonezu można zmniejszyć, zastępując go jogurtem wymieszanym z niewielką ilością oleju i musztardą lub wymieszać pół na pół majonez z jogurtem.
Jakie warzywa do sałatki warzywnej?
Podstawą przepisu na sałatkę jarzynową jest gotowana włoszczyzna – marchew, seler, pietruszka oraz ziemniak. W zależności od preferencji lub przekazywanych w rodzinie przepisów dodaje się również groszek zielony, kukurydzę konserwową, jabłko, ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę oraz pora. Przyjemnie chrupiące jabłko oraz ogórki będą kontrastowały pod względem konsystencji z miękkimi gotowanymi warzywami. Z tego względu lepiej nie obierać jabłka i pozostawić je ze skórką.