Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna to klasyka polskiej kuchni. Jest powszechnie lubiana i często przyrządzana. Sałatka warzywna na naszych stołach pojawia się zarówno na święta, na imprezach i uroczystościach rodzinnych, jak i...

Czytaj więcej
Sałatka warzywna
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałatka warzywna to klasyka polskiej kuchni. Jest powszechnie lubiana i często przyrządzana. Sałatka warzywna na naszych stołach pojawia się zarówno na święta, na imprezach i uroczystościach rodzinnych, jak i na co dzień. Przygotowanie sałatki jest czasochłonne, ze względu na czas gotowania warzyw. Jednak smak gotowej sałatki z całą pewnością wynagradza czas poświęcony na jej przygotowanie.

Sałatkę warzywną najczęściej podaje się z majonezem. Nie każdy lubi ten smak lub chciałby przygotować lżejszą wersję sałatki. Ilość majonezu można zmniejszyć, zastępując go jogurtem wymieszanym z niewielką ilością oleju i musztardą lub wymieszać pół na pół majonez z jogurtem.

Jakie warzywa do sałatki warzywnej?

Podstawą przepisu na sałatkę jarzynową jest gotowana włoszczyzna – marchew, seler, pietruszka oraz ziemniak. W zależności od preferencji lub przekazywanych w rodzinie przepisów dodaje się również groszek zielony, kukurydzę konserwową, jabłko, ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę oraz pora. Przyjemnie chrupiące jabłko oraz ogórki będą kontrastowały pod względem konsystencji z miękkimi gotowanymi warzywami. Z tego względu lepiej nie obierać jabłka i pozostawić je ze skórką.