Sałatka warzywna z sosem chrzanowo-koperkowym
2 porcje
20 min
Łatwe
Szybka sałatka z warzyw gotowanych na parze, z delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego, do serwowania na ciepło i zimno,
Składniki
1 szt. marchewka
0,5 szt. mały seler
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. sredni ziemniak
2 łyżka koperek
2 łyżka jogurt naturalny grecki
0,5 łyżeczka musztarda rosyjska
1 łyżeczka chrzan tarty
0,5 łyżeczka sól
3 szczypta pieprz
2 szt. ogórek kiszony
2 szt. jajko
Sałatka warzywna z sosem chrzanowo-koperkowym
Sałatka warzywna z sosem chrzanowo-koperkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki, umyć pod bieżącą wodą na sicie. Warzywa gotować razem na parze od 10-15 min, jeśli nie posiadamy specjalnego parowaru lub garnka, możemy ugotować je tradycyjnie w wodzie z dodatkiem soli. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane do miękkości, przestudzone warzywa i jajka na twardo pokroić w kostkę lub przepuścić przez sitko tnące. Dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek, jogurt, musztardę i chrzan. Całość dokładnie wymieszać. Można serwować od razu lub na zimno.
Komentarze