Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka warzywna z sosem chrzanowo-koperkowym

Opis wykonania

Szybka sałatka z warzyw gotowanych na parze, z delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego, do serwowania na ciepło i zimno,

baner reklamowy maszynki do mielenia

Marchewkę, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki, umyć pod bieżącą wodą na sicie. Warzywa gotować razem na parze od 10-15 min, jeśli nie posiadamy specjalnego parowaru lub garnka, możemy ugotować je tradycyjnie w wodzie z dodatkiem soli. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane do miękkości, przestudzone warzywa i jajka na twardo pokroić w kostkę lub przepuścić przez sitko tnące. Dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek, jogurt, musztardę i chrzan. Całość dokładnie wymieszać. Można serwować od razu lub na zimno.