Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem to doskonały pomysł na lekki i pożywny posiłek. Sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na kolację. Jedną z najpopularniejszych sałatek z tuńczykiem jest sałatka nicejska....
Czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem to doskonały pomysł na lekki i pożywny posiłek. Sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na kolację. Jedną z najpopularniejszych sałatek z tuńczykiem jest sałatka nicejska. Jednak to nie jedyny sposób w jaki można podać to danie. Charakterystyczny smak tuńczyka można wykorzystać na wiele sposobów i połączyć z różnym produktami.
Jaki tuńczyk do sałatki?
Mięso z tuńczyka jest chude i w 100 g zawiera około 130 kcal. Najlepszym wyborem będzie świeży filet z tuńczyka. Można go podsmażyć na patelni lub ugrillować, by w środku zachował intensywnie różowy kolor.
Wykorzystując do sałatki tuńczyka z puszki, warto wybrać rybę w dużych kawałkach. Będą one lepiej prezentowały się w daniu. Dobrze zwrócić również uwagę na to, w czym zanurzony jest tuńczyk. Lepszym wyborem będzie tuńczyk w wodzie lub w sosie własnym. Olej lub oliwę można dodać samodzielnie w formie dressingu.
Jakie składniki do sałatki z tuńczykiem?
Do sałatki z tuńczykiem doskonale sprawdzi się nabiał, a zwłaszcza ser mozzarella, gorgonzola, czy typu feta. Tuńczyk dobrze smakuje także w połączeniu z jajkami oraz kukurydzą czy oliwkami. Do sałatki można wykorzystać również warzywa, takie jak: cebula, pomidor, ogórek, papryka, sałata lodowa, rukola, roszponka czy seler naciowy. Warto wypróbować także sałatkę warstwową z tuńczykiem.
Miłośników nietypowych połączeń z pewnością zaciekawi sałatka z tuńczykiem, ananasem, kukurydzą i ryżem. Smak tuńczyka doskonale komponuje się ze słodkimi smakami.