


Pełna wartości odżywczych, przepyszna i bardzo pożywna sałatka obiadowa, która doskonale sprawdzi się również na drugi dzień do szkoły/pracy!
1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku. 3. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju, a następnie łączymy go z serkiem śmietankowym oraz spiruliną. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w uprażonych pestkach słonecznika (najwygodniej robić to w rękawiczkach). 4. W szerokiej misce łączymy makaron z dressingiem, po czym delikatnie mieszamy go z roszponką, ananasem i owocami goji. Całość wykładamy na talerze/półmisek, a następnie osadzamy tuńczykowe kule.