Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z makaronem i tuńczykiem na obiad

Fit sałatka obiadowa
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełna wartości odżywczych, przepyszna i bardzo pożywna sałatka obiadowa, która doskonale sprawdzi się również na drugi dzień do szkoły/pracy!

Składniki

1 i 1/2 szklanka Makaron razowy orkiszowy (suchy)
2 garść Roszponka
3 szt. Ananas (plastry)
1/3 szklanka Owoce goji
80 g Tuńczyk z puszki w oleju (po odcieku)
60 g Serek śmietankowy
1 łyżeczka Spirulina
1/2 szklanka Pestki słonecznika
5 łyżka Olej ryżowy
2 szt. Ocet jabłkowy BIO
1 łyżka Ocet jabłkowy BIO
1/2 łyżeczka Syrop z agawy
2 szczypta Pieprz carny ziarnisty
2 szczypta Sól himalajska

Opis wykonania

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.

Przygotowujemy tuńczykowe kule. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju, a następnie łączymy go z serkiem śmietankowym oraz spiruliną. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kule (o średnicy około 1 cm–1,5 cm), które następnie obtaczamy w uprażonych pestkach słonecznika (najwygodniej robić to w rękawiczkach).

W szerokiej misce łączymy makaron z dressingiem, po czym delikatnie mieszamy go z roszponką, ananasem i owocami goji. Całość wykładamy na talerze/półmisek, a następnie osadzamy tuńczykowe kule.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych