Sałatka z selera naciowego i tuńczyka
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Chrupiący, niskokaloryczny seler naciowy o prozdrowotnych właściwościach to element wielu dań i przekąsek, szczególnie tych osób, które troszczą się o swoje zdrowie lub chcą zrzucić kilka kologramów. Oto nasza propozycja na szybką i pożywną kolację: sałatka z selera naciowego i tuńczyka.
Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łodyga selera naciowego
1/3 szt. długiego świeżego ogórka lub 2 małe gruntowe
1/2 szt. czerwonej cebuli
sok z połowy limonki
1 łyżka majonezu
do smaku sól, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
235.5 kcal
Tłuszcz
15.75 g
Węglowodany
4.5 g
Błonnik
18.15 g
Białko
2.85 g
Sól
3.4 g
Sałatka z selera naciowego i tuńczyka
Sałatka z selera naciowego i tuńczyka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do salaterki. Seler, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do tuńczyka.
Dodaj majonez, sok z limonki oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
Porada
Krojenie w kostkę:
Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.
Podawaj w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa. W związku z tym, że sałatka z selera naciowego i tuńczyka ma konsystencję pasty, doskonale nadaje się do smarowania kanapek.
Komentarze