Lunchowa sałatka makaronowa z tuńczykiem
1 porcje
20 min
Łatwe
Pyszne szybkie i efektowne, a przede wszystkim pyszne i pożywne danie do pracy!
Składniki
40 g makaron świderki (najlepiej z pełnego ziarna)
50 g tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
1 garść rukola
60 g mozzarella mini light
50 g pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka papryczka chili
1 łyżka czarne oliwki
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka zioła prowansalskie
1 łyżeczka sok z cytryny
Lunchowa sałatka makaronowa z tuńczykiem
Lunchowa sałatka makaronowa z tuńczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Makaron gotujemy do miękkości, studzimy.
2. W międzyczasie pomidorki kroimy na pół, oliwki na pół, chili w drobne plasterki
3. W słoiczku mieszamy sok z cytryny z oliwą i ziołami prowansalskimi i odrobiną soli i pieprzu.
4. Ostudzony makaron wkładamy na dno słoika.
5. Po kolei układamy na nim rukolę, tuńczyka, kulki mozzarelli, chilli, pomidorki koktajlowe oliwki.
6. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
7. Zakręcamy słoik i lunch gotowy do zabrania do pracy!
Komentarze