Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Delikatna masa serowa zwieńczona kwaskowatym malinowym akcentem – takiemu sernikowi nie sposób się oprzeć. Do ciasta można użyć zarówno świeżych malin, jak i mrożonych albo owoców w żelu. Sernik...

Czytaj więcej
Sernik z malinami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Delikatna masa serowa zwieńczona kwaskowatym malinowym akcentem – takiemu sernikowi nie sposób się oprzeć. Do ciasta można użyć zarówno świeżych malin, jak i mrożonych albo owoców w żelu.

Sernik z malinami przepis

Klasyczny sernik przygotowany z mielonego twarogu i serka mascarpone z malinami. Lekki i puszysty sernik na spodzie z kruchego czekoladowego ciasta (do klasycznego kruchego ciasta dodaj dwie łyżki gorzkiego kakao) lub czekoladowych herbatników (do pokruszonych herbatników maślanych dodaj roztopioną gorzką czekoladę) zachwyci każdego. Dodaj na wierzch mus z malin lub świeże owoce, a otrzymasz elegancką i smaczną wersję jednego z najbardziej lubianych ciast. Sernik możesz przygotować także, zanurzając w masie serowej świeże lub mrożone owoce malin tak, by po upieczeniu maliny znalazły się w cieście. Wierzch ciasta dodatkowo ozdobiony musem malinowym lub malinami w żelu przełamie swoim kwaskowatym owocowym smakiem słodycz ciasta.

Aby uzyskać delikatny i aksamitny smak sernika, do masy serowej dodaj roztopioną tabliczkę białej czekolady. Sernik z białą czekoladą i malinami podbije niejedno serce.

Sernik z białą czekoladą i malinami na zimno to wersja ciasta bez pieczenia. Aby przygotować ciasto, potrzebujesz tabliczki białej czekolady, ½ kg sera na sernik, kubek śmietanki kremówki, galaretkę malinową, świeże lub mrożone maliny, żelatynę, cukier waniliowy i herbatniki. Twaróg zmiksuj z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i cukrem waniliowym, dodaj łyżkę żelatyny przygotowanej według przepisu na opakowaniu. Masę wylej do tortownicy na spód z herbatników. Wstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotuj malinową galaretkę według przepisu – wystudź i gdy będzie się lekko ścinać, wylej na masę serową. Zatop w galaretce owoce malin.