Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sernik z kaszy jaglanej podawany z musem owocowym i nasionami Chia.

Składniki

220 g sera białego twarogowego
kubka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 kubka przed ugotowaniem)
140 ml wody
140 ml mleka (może być mleko roślinne)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżka mąki pszennej tortowej
jajka
4 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka nasion Chia / szałwii hiszpańskiej
30 g rodzynek
masło do wysmarowania
mus owocowy gruszki-śliwki-czarne porzeczki

Opis wykonania

Kasza jaglana:

  1. Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej to proporcje 1:2, jedna porcja kaszy na dwie porcje wody).
  2. Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut.
  3. Po wyłączeniu gazu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby „doszła“ i była sypka.

Sernik jaglany:

  1. Do miskera przekładamy kaszę jaglaną, ser biały, dodajemy wodę, mleko, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, nasiona Chia i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na szytwno.
  3. Gotową masę jaglano-serową delikatnie mieszamy z białkami i przekładamy do przygotowanej foremki (preferowana duża keksówka), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Podanie:

Ostudzony sernik jaglany kroimy na plastry, podajemy z musem z owoców, przystrajamy listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych