Sernik jaglany z musem owocowym
Opis wykonania
Sernik z kaszy jaglanej podawany z musem owocowym i nasionami Chia.
Kasza jaglana:
- Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej to proporcje 1:2, jedna porcja kaszy na dwie porcje wody).
- Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut.
- Po wyłączeniu gazu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby „doszła“ i była sypka.
Sernik jaglany:
- Do miskera przekładamy kaszę jaglaną, ser biały, dodajemy wodę, mleko, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, nasiona Chia i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na szytwno.
- Gotową masę jaglano-serową delikatnie mieszamy z białkami i przekładamy do przygotowanej foremki (preferowana duża keksówka), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Podanie:
Ostudzony sernik jaglany kroimy na plastry, podajemy z musem z owoców, przystrajamy listkami mięty.