Sernik jaglany z musem owocowym
10 porcje
Średnie
Sernik z kaszy jaglanej podawany z musem owocowym i nasionami Chia.
Składniki
220 g sera białego twarogowego
kubka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 kubka przed ugotowaniem)
140 ml wody
140 ml mleka (może być mleko roślinne)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżka mąki pszennej tortowej
jajka
4 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka nasion Chia / szałwii hiszpańskiej
30 g rodzynek
masło do wysmarowania
mus owocowy gruszki-śliwki-czarne porzeczki
Sernik jaglany z musem owocowym
Sernik jaglany z musem owocowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasza jaglana:
- Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej to proporcje 1:2, jedna porcja kaszy na dwie porcje wody).
- Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut.
- Po wyłączeniu gazu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby „doszła“ i była sypka.
Sernik jaglany:
- Do miskera przekładamy kaszę jaglaną, ser biały, dodajemy wodę, mleko, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, nasiona Chia i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na szytwno.
- Gotową masę jaglano-serową delikatnie mieszamy z białkami i przekładamy do przygotowanej foremki (preferowana duża keksówka), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Podanie:
Ostudzony sernik jaglany kroimy na plastry, podajemy z musem z owoców, przystrajamy listkami mięty.
Komentarze